Lavransdotter ny och fräsch

KULTUR: BÖCKER2016-11-22
Kärlek, nobelpris och åldrade poeter. Jag lyssnar och läser om och om igen. Norén, Dylan och Sebald. Gamla män som ger tröst genom att skriva sig in i och ut ur mörkret. Men jag vill ha romaner också, långa romaner att försvinna i när hösten känns lång.
Av:  Sanna Töringe
  • Kristin Lavransdotter har ett livsöde som är eld och djupa vatten. Sigrid Undset fick nobelpriset i litteratur 1928 för denna våldsamma kärlekshistoria, en trilogi som har krävt många lästimmar av mig denna höst. Ibland har jag blivit trött på medeltidsvärlden och fått lägga undan böcker­na några dagar, men sedan har de lockat mig igen. Detta är en relationsroman att känna igen sig i och storheten ligger i de exakta kartläggningarna av känslor som rör passion, besatthet, förälskelse, kärlek till barn, ilska och vanmakt. Hela spektrat finns med, det är bara att lägga sig i soffan under den ulliga filten med hela bokhögen bredvid sig. Delarna heter Kransen, Husfrun och Korset. Detta är en nyöversättning av Gun-Britt Sundström, fräsch och upplyft ur dammet. (Norstedts)
  • Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen läses upprätt, med stel rygg, vidgade ögon och hög andhämtning. Som i en dissekering plockas bitarna isär, och det som var kärlek och som skulle hålla i evighet blir till sönderfallande detaljer, en tappad cykelhandske, en kylskåpsrensning. Är det så att en blick från en okänd man kan få ett tryggt äktenskap på fall? Det är gastkramande och mycket välskrivet. (Weyler förlag, översättning Urban Andersson)
  • Bokstavsspåret av W. G. Sebald ger lindring, som dikter ofta kan göra. Har man en gång mött denne författare så följer man honom som en hund. Det är märkligt hur enskilda ord får i gång läsarens hjärna – kristallkronor, järnvägsspår, skogsbärskompott... Detta urval av texter är skrivna från mitten av sextiotalet till författarens död 2001. De sista dikterna är så korta och avskalade, som om tiden var knapp. »Som en hund/säger Cezanne/skall målaren/se ögat/stilla & nästan/bortvänt.« Den som vill ha vägledning och lots i Sebalds poesi kan läsa hans översättare Axel Englunds Landskapsläsning. (Ellerströms förlag)
  • En sol bland döda klot är en serieroman av Anneli Furmark. Den tar avstamp i Cora Sandels romaner om Alberte och handlar om Barbro som reser till Tromsö där de första delarna av trilogin sägs utspela sig. Hon beskrivs som ful och tråkig och resan känns till en början ganska misslyckad. Det regnar och tristessen är total, precis som den var för Alberte, men för Barbro slutar det med något slags kärlek – tror jag! (Kartago)


Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.