Mord i Malmö och Kalifornien

KULTUR: FILM OCH DVD2017-03-28

Det är som bekant tv-serierna som regerar nu. Det är där som såväl relationsdramatiken som fantasysagan får den tid till dramaturgisk utveckling som den behöver. Så för att bryta den långfilmshegemoni som annars råder i den här spalten inleder vi med årets hittills mest eggande titel från tv-serieleverantören HBO:

Av:  Fredrik Sahlin
  • Big Little Lies. I skrivande stund har det bara släppts fyra avsnitt av den här mixen av relationsdrama och mordhistoria, men allt tyder på att det ska fortsätta lika förnämligt som det börjat. Det hela utspelar sig i förmögna Monterey i Kalifornien, där vi följer tre kvinnor och deras familjer som är indragna i en konflikt som startar med ett litet missöde på fritids och utvecklar sig till ett allt övergripande trauma. Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Laura Dern frontar, uppbackade av Alexander Skarsgård och ett smärtsamt välskrivet manus.
  • The Salesman. I en galax långt långt borta från Monterey, närmare bestämt i Irans huvudstad Teheran, bjuder den persiske favoriten Asghar Farhadi på en sedvanligt välkomponerad historia, som precis som hans främsta framgång Nader och Simin har belönats med en Oscar. Farhadi, som är en mästare på att spinna personliga historier som växer ut till spännande samhälleliga betraktelser, skildrar här ett sexuellt övergrepp som får två familjers liv att krackelera. (Bio 24/3)
  • Den enda vägen. Som av en händelse kommer det nu i vår två svenska filmer som berättar om personliga följder för offren för den rasistiske serieskytten Peter Mangs dåd. Manuel Concha har gjort en fiktiv historia, som dock ligger mycket nära verkligheten, om ett brödra­par där den ena blir skjuten i ryggen av Mangs, och därmed blir förlamad. Samtidigt har regissören Manal Masri gjort Brev till en seriemördare, en dokumentär om sin bror Kamal, som polisen misstänker blev offer för »den nye Lasermannen«. Två spännande verk som blir som dokument över vår samtid. (Bio 24/2 och 7/4)
  • Flykten till framtiden. Om man som undertecknad är svag för tidsresefilmer och komikern Henrik Dorsin är Ulf Malmros senaste komedi en cineastisk julafton. Historien pendlar mellan sjuttiotalet och vår tid och berättar om en ung kille med hjärtproblem som inte bara hittar bot, utan även kärleken, i vår tid. Rena orgien i finurliga tidshopp och under­hållande sjuttiotalsparodi, och dessutom faktiskt en rätt fin kärlekshistoria. Dvd/VOD 20/3)
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA