Mord i Malmö och Kalifornien

KULTUR: FILM OCH DVD2017-03-28
Det är som bekant tv-serierna som regerar nu. Det är där som såväl relationsdramatiken som fantasysagan får den tid till dramaturgisk utveckling som den behöver. Så för att bryta den långfilmshegemoni som annars råder i den här spalten inleder vi med årets hittills mest eggande titel från tv-serieleverantören HBO:
Av:  Fredrik Sahlin
  • Big Little Lies. I skrivande stund har det bara släppts fyra avsnitt av den här mixen av relationsdrama och mordhistoria, men allt tyder på att det ska fortsätta lika förnämligt som det börjat. Det hela utspelar sig i förmögna Monterey i Kalifornien, där vi följer tre kvinnor och deras familjer som är indragna i en konflikt som startar med ett litet missöde på fritids och utvecklar sig till ett allt övergripande trauma. Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Laura Dern frontar, uppbackade av Alexander Skarsgård och ett smärtsamt välskrivet manus.
  • The Salesman. I en galax långt långt borta från Monterey, närmare bestämt i Irans huvudstad Teheran, bjuder den persiske favoriten Asghar Farhadi på en sedvanligt välkomponerad historia, som precis som hans främsta framgång Nader och Simin har belönats med en Oscar. Farhadi, som är en mästare på att spinna personliga historier som växer ut till spännande samhälleliga betraktelser, skildrar här ett sexuellt övergrepp som får två familjers liv att krackelera. (Bio 24/3)
  • Den enda vägen. Som av en händelse kommer det nu i vår två svenska filmer som berättar om personliga följder för offren för den rasistiske serieskytten Peter Mangs dåd. Manuel Concha har gjort en fiktiv historia, som dock ligger mycket nära verkligheten, om ett brödra­par där den ena blir skjuten i ryggen av Mangs, och därmed blir förlamad. Samtidigt har regissören Manal Masri gjort Brev till en seriemördare, en dokumentär om sin bror Kamal, som polisen misstänker blev offer för »den nye Lasermannen«. Två spännande verk som blir som dokument över vår samtid. (Bio 24/2 och 7/4)
  • Flykten till framtiden. Om man som undertecknad är svag för tidsresefilmer och komikern Henrik Dorsin är Ulf Malmros senaste komedi en cineastisk julafton. Historien pendlar mellan sjuttiotalet och vår tid och berättar om en ung kille med hjärtproblem som inte bara hittar bot, utan även kärleken, i vår tid. Rena orgien i finurliga tidshopp och under­hållande sjuttiotalsparodi, och dessutom faktiskt en rätt fin kärlekshistoria. Dvd/VOD 20/3)
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.