Munro har aldrig varit bättre

KULTUR: BÖCKER2016-04-12

Tänk att få följa med... till en nattklubb i Afrika, där Dantes helvetesskildring ter sig idyllisk, eller till en rävfarm i Kanada, där en kommande nobelpristagare ser detaljer hon senare kan berätta om, eller till en lägenhet i Brooklyn i New York där vägglössen klättrar i taket. Litteraturen bär oss i väg, långt bort.

Av:  Sanna Töringe
  • Avd. för grubblerier av Jenny Offill får mig att gråta, någonstans på sidan 114. Det är en roman om otrohet, ensamhet, om de där sorgliga resterna av kärlek som finns kvar. Men det är en roman som inte liknar något annat, skriven i småstycken, som lappar på baksidan av ett kvitto, med blyertspenna och små små bokstäver. Allt blir till pusselbitar, tankar som man först blir konfunderad och lite irriterad på. Det finns de som släpper ifrån sig boken redan på sidan 28, för att den verkar så förbryllande. Men sedan föds det lilla barnet och så kommer vaknätterna och tristessen och vägglössen och några år senare pang, den där sekunden, då ögonen vidgas och hon inser att han är kär i en annan. (Natur & Kultur, översättning Alva Dahl)
  • Tram 83.är Fiston Mwanza Mujilas debut­roman. Han är dramatiker och spoken word­-poet. Han är född i Kongo och bosatt i Österrike. Boken är skriven i ett rasande tempo som inte är lätt att hänga med i. Tram 83 är en nattklubb i ett fiktivt afrikanskt land, där hela kontinentens problem verkar vara samlade. I ett helvete av exploatering, nykolonialism, sex, jazz, mörker och drinkar rör sig män och kvinnor mot varandra, som i krig. Det är bildrikt, rörigt och obehagligt, var så goda och träd in i denna värld! (Rámus förlag, översättning Elin Svahn)
  • Utsikten från Castle Rock.av Alice Munro är en självbiografi och hon har aldrig varit bättre än så här. Hon börjar med att följa sin släkts resa från Skottland till Amerika. Men själva släkthistorien är bara en bakgrund. Hur kan hon minnas och återge allt från sin ungdom så i detalj? Här finns smutsen, fattigdomen, skildringen från gjuteriet, där fadern arbetade. Munro berättar att hon som tonåring drömmer om att ligga under ett speciellt körsbärsträd och titta upp på blommorna. Hon realiserar sin dröm, men ligger obekvämt på marken och blir dessutom påkommen och måste hitta på en lögn för att förklara. Det är så bra, visst kan man känna igen sig! (Atlas, översättning Rose-Marie Nielsen)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA