Och så här gick det sedan...

KULTUR: BÖCKER2015-05-27

Hur gick det sen? När jag var liten ville jag helst läsa böcker där äventyret fördes vidare i nästa del och nästa. Som vuxen får jag oftast acceptera att ett slut är ett slut, för det är inte många romaner som har »fortsättning följer…«, men här kommer faktiskt några!

Av:  Sanna Töringe
  • Den vita staden av Karolina Ramqvist är en fortsättning på Flickvännen från 2009. I den första romanen lierar sig Karin med gangsters och går helt upp i ett kärleksförhållande med den kriminelle John. Här är hon ensam i den utkylda lyxvillan, utan honom, men med ett litet barn. Det är en fortsättning, men kan även läsas som en fristående berättelse. I isig snösörja halkar Karin omkring på sylvassa klackar för att för­söka hitta en strategi för att överleva. Ingen glamour finns kvar, brösten läcker modersmjölk och märkesväskorna har mist sin betydelse. Ramqvist visar här verkligen sina klor som författare, jäklar vad hon kan! Jag väntar redan ivrigt på tredje delen, den måste komma, även om det tar några år. (Norstedts förlag)
  • Sund av Tove Folkesson ger oss en rolig fortsättning på Eva Zackrissons liv. I den prisade debuten Kalmars jägarinnor, som kom för några år sedan, kläcktes Eva till kvinna i ett rus av hybris. Här fortsätter hon ett slags segertåg, där hon vandrar mellan olika fältläger: folkhögskola, kollektiv och musikfestivaler. Hon läser Al­kemisten och trillar ned i alla förväntade gropar i sitt sökande efter Det sanna livet. Ibland blir det tröttsamt, eftersom författaren inte kan låta bli att ge läsaren små ironiska blinkningar. Men livet i stan varvas med en berättelse av annat slag. När Eva är på Öland, i sin barndoms landskap, är både hon själv och texten djupt grundad. Där får hon veta det viktiga, som skillnaden mellan hare och kanin, och vad de små tegarna i Mellanskogen heter. (Weyler förlag)
  • Cirkeltecknaren av Fred Vargas är första delen i den fantastiska serien om kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg. Här får vi möta honom som ny stjärna på Krim i Paris och det ger en extra kittling att veta en del av vad som kommer att hända honom i framtiden. Vargas är oförutsägbar och tecknar sina personporträtt på ett sätt som ingen annan deckarförfattare ens kommer i närheten av. (Sekwa förlag, översättning Cecilia Franklin)
  • Framtidens arab av Riad Sattouf är ett både roligt och hemskt tecknat självbiografiskt album, och första delen i en serie av tre. Mamman kommer från Bretagne och pappan är syrier. Han är utbildad i Paris men längtar efter framtidens progressiva panarabism och beundrar ledare som Khadaffi, al-Assad och Saddam Hussein. Denna del handlar om barndomen i Libyen och Syrien 1978–1984. (Cobolt förlag, översättning Björn Wahlberg)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA