Politisk satir om Sovjetledare

KULTUR: FILM 2018-02-13

Stalin, romare, monster, inbördeskrig och en besatt regissör. Den tidiga våren bjuder i år på ovanligt mycket eggande fiktion.

Av:  Fredrik Sahlin
  • The Death of Stalin.

Armando Iannucci är väl kanske världens mest sedda politiska satiriker, som med filmer som In the Loop och den multipelt Emmy-belönade tv-serien Veep har satt sitt humoristiska fokus på västerländsk politik. Nu är det Sovjetunionens tur. Diktatorn har dött och Chrusjtjov, Malenkov och de andra fajtas om makten. Bitvis riktigt vasst och underhållande, men ibland kärvar det, det är svårt att skratta när utrensningarna sätter igång. Filmen har stoppats från visning i Ryssland. (Bio 9/2)

  • The Shape of Water.

En härlig och charmant filmsaga som utspelar sig under kalla kriget. Om man så vill en uppföljare eller en nyadaption av den gamla femtiotalsfilmen Skräcken i svarta lagunen. Här handlar det om den stumma Elisa, som städar på ett topphemligt laboratorium och blir kär i en vattenburen varelse som den amerikanska staten infångat i Amazonas. Ett färg- och fantasi­sprakande kärleksdrama signerat Guillermo Del Toro, som toppade sin karriär redan 2006 med Pans Labyrint – om ni inte sett den, gör det genast. (Bio 14/2)

  • Insyriated.

En grupp människor har förskansat sig i en lägenhet mitt i inbördes­krigets Damaskus. Krypskyttar hotar ständigt den som dristar sig utomhus och rövarband söker igenom husen. Det här är klaustrofobisk spänning som tar andan ur en, och som blir ännu mer drabbande när man tänker på att det utspelar sig liknande dramer hela tiden. I verkligheten. Just nu. (Bio 16/2)

  • Phantom Thread.

Paul Thomas Anderson är likt storheter som Stanley Kubrick och Roy Andersson en kompromisslös filmskapare som inte är nöjd förrän varenda millimeter av hans vision finns uppe på duken. Men så levererar han också närapå fulländade verk. Här handlar det om en modeskapare som är lika pedantiskt besatt som regissören själv, och hans relation till den unga assistenten Alma. Intrikat maktspel och knepiga känslor i vackra miljöer. Mäktigt. (Bio 23/2)

  • Britannia.

En smaskig tv-serie för alla oss som går i gång på dramer om romartiden, och specifikt då imperiets återkommande försök att erövra de brittiska öarna. Keltiska stammar, druider och romare inbegripna i ett evigt fajtande och intrigerande. Som Asterix, fast på riktigt. Fast på låtsas… (HBO Nordic)

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA