Bild: Istockphoto

»Sommar« står sig i alla väder

KULTUR: RADIO2016-06-14
Än en gång ljuder signatur­melodin i våra hem. »Sommar i P1« har blivit en halvsekelgammal gigant i det svenska medielandskapet och en trivsam konstant under de svenska semestermånaderna.
Av:  Jenny Damberg

Det började med Tage Danielsson. 1959 sade han, som då var underhållningschef på Sveriges Radio, till en av sina producenter att »det ska vara lätt musik med prat med mening i«. Och så föddes »Sommar«.

Inledningsvis var det verkligen lätt: Mest prat om väder mellan låtarna. Syftet var att förstärka semester­känslan, att ge de lediga dagarna guldkant.

Med tiden har ”Sommar« omvandlats flera gånger. I dag är programmen en och en halv timme långa. Det lätta har till stor del fått ge vika för det tunga och svåra och de komplexa sammanhang som en människas liv rymmer. »Sommar« har blivit något av en nationell scen, där kända per­soner kan träda fram för att utan avbrott ge sin berättelse. Bibi Rödöö har chefat över programmet sedan 1996, och varit på­drivande i att ge det personliga större utrymme.

– Vi vill nå de magiska ögonblicken. De där man skrattar till, eller det rinner en tår nerför kinden på oss alla, samtidigt.

Hon säger att »råvaran« är sommarvärdarnas liv och deras historier.

– Från vår sida gäller det att förvalta det. Det ska kännas tryggt för dem att gå ut på den här jättescenen, som programmet har blivit, om de vill. Men det får inte heller bli så att de känner att de måste ha något att avslöja, det behövs även glatt kåserande program som alla kan känna igen sig i.

Efter ett antal år bjöd Bibi Rödöö hem sommarvärdar och producenter till ett partytält i den egna trädgården, för en debriefing efter säsongens sista sändning. Det är dessa träffar som senare har utvecklats till programmet »Sommarpratarna« i SVT.

»Sommar i P1« är Sveriges Radios enskilt starkaste varumärke. Programmen har ett enormt genomslag i and­ra medier. Och blir ett avsnitt popu­lärt når det många. Anna Mannheimer och Peter Apelgrens gemen­samma »Sommar« från i fjol har laddats ned och efterlyssnats nästan en miljon gånger.

Att det personliga ”Sommar« fortsätter att dra, trots att kända personer i dag kan kommunicera direkt med sin publik via sociala medier som Insta­gram, Facebook, bloggar och poddar, kan förklaras av programmets unika, inarbetade position. Det menar journalisten Lisa Bjurwald, som tillsammans med kollegan Margret Atla­dottir producerar en podcast om medievärlden.

– Vår mediekonsumtion är i övrigt så splittrad och summarisk att »Sommar i P1« utgör en kontrast, en vilopaus från mediebruset och en chans till fördjupning. Sedan spelar det också in att själva Sveriges Radio är en avsändare som åtnjuter kontinuerligt högt förtroende hos svenskarna.

Bibi Rödöö är inne på samma spår, men säger att mängden personliga berättelser och inte minst det myckna opinionsmaterialet i dagens medielandskap har gjort att hon kommit att måna särskilt även om en annan typ av »Sommar«-program. Det gäller de där fakta står i centrum.

– De senaste åren har våra program med forskare som Agnes Wold och Johan Rockström farit i väg som rake­ter. Det finns så mycket tyckande överallt. Vi vill gärna vara lite folk­bildande.

Sex sommarpratare som stuckit ut

  • Anja Pärson: 2012 avslöjade skidåkaren sin kärlek till Filippa Rådin, och att de väntade barn.
  • Thomas Di Leva: När sångaren sommarpratade 1997 hakade cd-skivan med musik upp sig, och Thomas Di Leva fyllde då ut tystnaden – med att andas. »Låt oss vara tysta tillsammans«, sade han.
  • Henrik Larsson: 2011 berättade fotbollsspelaren om sin brors missbruk och bortgång.
  • Mustafa Can: Journalistens sommarprat 2003, om sin mor Güllü, vann priser och låg sedermera till grund för en bok.
  • Lena Andersson: Författarens publika genombrott kom när hon 2005 helt ägnade sig åt Jesus, och »tolkade Jesus ateistiskt«.
  • Marie-Louise Ekman: Inledde 1977 sändningen med orden »Det är pissråttan själv som talar«, och läste sedan upp en rad hatbrev som hon mottagit efter sitt föregående »Sommar«

Några fakta

1959: sändes det första programmet av »Sommar i P1«.

58 gånger hann utrikes­korre­spondenten och kåsören Torsten Ehrenmark vara sommarvärd, vilket är rekord.

2006 tog Svenska Akademien med ordet »sommar­pratare« i sin ordlista.

107 anmälningar till Granskningsnämnden resulterade poeten Athena Farrokh­zads program i 2014. Programmet friades.

13.00 den 26 juni, på midsommardagen, drar sommarens sändningar i gång.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.