Webbkonst i väntan på genombrott

KULTUR: KONST2009-02-03

Tack vare internet kan man i dag ta del av konst, oavsett var man bor. Men det är ännu ovanligt med speciell webbkonst
eller utställningar anpassade för webben.

Du ser en hand som till synes in¬ifrån datorn tvättar din skärm. Det är ryskan Olia Lialinas tidiga webbkonstverk, If You Want to Clean Your Screen. 1995, när tekniken började tillåta bilder på internet, var hon en av de första konstnärer som utnyttjade det nya mediet för webart, webbkonst.

– Man såg det som en ny konstform, inte bara för att lägga upp sina verk på internet, säger Peter Hagdahl, professor i fri konst med inriktning på digitala media, video och foto på Kungliga konsthögskolan i Stockholm.
Andy Deck är en annan webart-konstnär som Peter Hagdahl gärna framhåller. Han är mest känd för sitt kollektiva verk glyphiti. Som besökare går man in på webbsidan, som visar en mängd svartvita kvadrater med symboler och teckningar. Klickar man på en kvadrat förstoras den. Tanken är att besökarna ska vara medskapande till det ständigt pågående konstverket.

– Finessen är att man tar del av konstupplevelsen genom webbläsaren, och inte att webbläsaren enbart pekar mot ett verk som är reproducerat, det vill säga avfotograferat och utlagt på nätet, säger Peter Hagdahl.

Konstverk hem till mobilen

Numera går det även att gå på konstutställningar på nätet, även om utställningar där man utnyttjar webbens speciella förutsättningar är relativt ovanligt både i Sverige och i världen. På brittiska National Gallerys webbplats finns miniutställningar, antingen utifrån konstnärerna eller utifrån olika konstinriktningar, till exempel impressionisterna. Man kan också zooma in konstverken eller till och med få dem skickade till sin mobil. 

På det New York-baserade Museum of Modern Arts webbplats, alla moderna museers urmoder, är det tunnsått med utpräglade webbutställningar. Men i en underavdelning finns en introduktion för barn till vad modern konst är. Där kan man vandra virtuellt i museet och ta del av några av konstverken.

– Naturligtvis ger ett fysiskt möte med en målning mycket mer än att betrakta ett platt fotografi av samma konstverk på internet. Men bortsett från det har webben medfört en revolution för konst¬intresserade, säger Peter Hagdahl.

Fullt av gallerier

Men den allra enklaste formen av konst på nätet, avfotograferad konst, är vanligast. Det finns mängder med gallerier och enskilda konstnärer som lägger ut sina avfotograferade verk och visar upp dem för potentiella köpare.

Men hur långt har de offentliga konstinstitutionerna kommit i sin webb¬anpassning?

– De flesta museer har ingen webart, eller ens ett virtuellt galleri eller webbutställning i någon egentlig mening, utan de verkar se webben som en informationskanal. I bästa fall gör man samlingarna tillgängliga och sökbara i databaser, säger Peter Hagdahl.

Liksom i exemplet med Museum of Modern Arts utställning för barn kämpar museerna för att nå en ung publik och där är internet avgörande, tror Peter Hagdahl.

– För unga finns inte saker som man inte kan googla på. Därmed inte sagt att man ska lägga ut allt förbehållslöst. Man måste tänka till. Internet är mer kontextlöst än ett fysiskt museum.

Sökbara samlingar

Många av landets museer har digitaliserat sina arkiv. Även de stora nationella konstmuseerna, Moderna museet och Nationalmuseum, har gjort sina samlingar sökbara på nätet.

Nationalmuseum har i övrigt inte så stor erfarenhet av webbutställningar. Men museet har arbetat med vad man kallar mikrosajter.

– Då tar vi en liten del av den fysiska utställningen och utvecklar den för webben, säger Lena Munther, som är informationschef på Nationalmuseum.

Hon säger att museet ännu inte gjort något ställningstagande kring webbutställningar, men att det just nu pågår en diskussion i samband med att man utvecklar en mer användarvänlig föremålsdatabas.

Moderna Museets söktjänst är lättanvänd. Samlingen omfattar 5 000 målningar, skulpturer och installationer, 25 000 akvareller, teckningar och grafiska blad, samt 100 000 fotografier. Det finns även konstvideor och filmer. Men pressekreterare Maria Morberg är tveksam till speciella webbutställningar, särskilt när det som visas är måleri eller andra objekt.

– Själva verkets aura och på plats-upplevelsen av konst är det som är unikt för ett konstmuseum i dag, anser hon.

– Jag tror att folk vill träffas och uppleva konst i verkliga livet.
Men på museet är åsikterna om webben delade. Vissa tror att man genom nätet lockar fler besökare att komma till det fysiska museet, andra inte, säger Maria Morberg.

Webbutställning ger fler besök

Nordiska museet är inget konstmuseum, men hör till de museer som faktiskt har webbutställningar. Utställningschefen Klas Rabe tror tveklöst att de lockar fler besökare till det fysiska museet.

– Vi växer både på webbplatsen och ökar antalet fysiska besökare.
Museet har en liten samling webbutställningar på sin webbplats. Mest nöjd är Klas Rabe med en av de första, Vad mina ögon sett.

– Det är en produktion gjord med ett bra tänk för webben. En webbutställning är för mig en fristående egen berättelse som använder webbmediets unika förutsättningar, säger han.

Peter Hagdahl på Kungliga konsthögskolan konstaterar att det finns en stor outnyttjad potential på webben.

– Det är synd att de statliga institutionerna inte gör mer. Sverige skulle ha chans att bli världsledande på området. 

Verk från Moderna museets samlingar som visas på museets webbplats. Ovan Öyvind Fahlströms »Cold War« (1976), på nästa sida Alberto Giacomettis »Femme qui marche/Nu« (1932–33), Wassily Kandinskys »Green split« (1925) samt Pablo Picassos »Buste de femme« (1905)

Konst på nätet

Webart

  • www.electrohype.org/sve.html
  • art.teleportacia.org (Olia Lialina)
  • www.andyland.net/andyland (Andy Deck)
  • 0100101110101101.org (Eva och Franco Mattes)
  • www.mowa.org (Amy Stone m fl)
  • www.angieeng.com (Angie Eng)
  • Använd en sökmotor och sök på »webart«.

Konstmuseer

  • www.modernamuseet.se
  • www.nationalmuseum.se
  • www.nordiskamuseet.se
  • www.regeringen.se/sb/d/8380/a/74043 (Kulturmyndigheter inklusive statliga och regionala museer)
  • www.kultur.nu
  • www.svensktkulturarv.com
  • Använd en sökmotor och sök på orden »galleri« eller »nätutställning«.

Internationellt

  • www.moma.org (The Museum of Modern Art)
  • www.moma.org/destination (The Museum of Modern Art/Virtuell, visning för barn)
  • www.britishmuseum.org
  • www.nationalgallery.org.uk
  • www.helsingforsstadsmuseum.fi
  • www.abcgallery.com
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA