Tuff uppgift väntar

LEDARE2008-06-24

Erfarenheten av att leda offentliga organisationer är en styrka. Men att Arbetsförmedlingens nya chef företräder en organisation som vill försvaga anställningsskydd och kollektivavtal oroar.

Mitt under den omfattande omstrukturering som Arbetsförmedlingen just nu genomför fick generaldirektör Bo Bylund sparken – bara månader efter att han fått förnyat förtroende. Regeringen har frihet att bestämma vem som ska leda statens verksamheter, men den märkliga hanteringen oroade såväl myndighetens anställda som statliga chefer på andra stolar. Det ligger mycket i fackens kritik av regeringen för dålig personalpolitik.

Turligt nog har tillsättningen av en ny generaldirektör gått relativt snabbt. Nyligen kunde arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin presentera Bylunds efterträdare: Angeles Bermudez-Svankvist.

Hon står inför en tuff uppgift. Samtidigt som myndighetens budget krymper har regeringen höga krav på att de anställda mer effektivt ska matcha arbetssökande och lediga jobb. Som ST Press berättar i detta nummer ska dessutom privata aktörer ta över delar av förmedlingsarbetet, en förändring som ställer krav på nya system för kontroll och uppföljning. Därtill varnar prognoserna för en stigande arbetslöshet som kommer att lägga ytterligare bördor på hårt prövade arbetsförmedlare.

I det läget är det positivt att Angeles Bermudez-Svankvist har lång erfarenhet av att leda offentliga organisationer med stram budget. Till ST Press säger hon sig också vilja stå för ett lyssnande ledarskap och betonar delaktighet. Tidigare har hon vunnit pris för sitt chefskap – nu är det verkligen upp till bevis.

Angeles Bermudez-Svankvist har svarat på platsannonsen och fått jobbet i konkurrens med andra. En sådan process utesluter dock inte att regeringen väljer en kandidat med åsikter som passar den egna politiska agendan. Det är i det sammanhanget svårt att bortse ifrån att Angeles Bermudez-Svankvist i dag sitter i styrelsen för Företagarna, en organisation som vill försvaga både lagen om anställningsskydd och fackets möjligheter att kräva kollektivavtal. Även om hon själv inte profilerat sig i dessa frågor har hon utan betänkligheter kunnat företräda organisationen på högsta nivå.

När hon nu tar över en verksamhet med det övergripande målet att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt och bidra till att öka sysselsättningen på lång sikt har det givetvis betydelse vilken syn hon har på hur detta bäst görs. Med tryggare jobb – eller med mer otrygga?

Angeles Bermudez-Svankvist blir lite i skymundan en makthavare med inflytande över detta vägval. Att hon till ST Press säger att det inte handlar om att antingen ta bort kollektivavtalen eller ha kvar dem, utan att hitta ett system av »både och« väcker fler frågor än det ger svar. Det finns anledning att hoppas att hon omgående lugnar dem som oroas över hennes syn på arbetsmarknadens framtidsfrågor.

Vad som utgör en »politisk utnämning« är en definitionsfråga – och det är svårt för utomstående att veta vad som i slutändan fällt avgörandet. Låt oss hoppas att det är Angeles Bermudez-Svankvists kompetens som chef och ledare. För den kommer att behövas.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA