10 000 nya utbildningsplatser

HÖGSKOLAN2020-04-24
Regeringen föreslår att sommarkurserna inom högskolan utökas med 6 000 platser, och att antalet platser på basår utökas med 4 000. Anledningen är att efterfrågan på utbildning väntas öka på grund av coronakrisen.

Det förändrade läget på arbetsmarknaden med anledning av coronaviruset innebär att fler i närtid kommer behöva söka sig till universitet och högskolor för att påbörja studier, skriver regeringen i ett pressmeddelande. För att möta behovet föreslås ett ökat antal platser inom högre utbildning. För att fler ska kunna börja studera redan i sommar föreslår regeringen 6 000 platser till sommarkurser. För att få fler behöriga inom bristyrken som vård och teknik fördelas dessutom 4 000 platser inom behörighetsgivande utbildning (basår).

”Vi ser redan nu att rekordmånga söker sig till studier – förmodligen som ett resultat av krisen. Det vill vi möta genom en satsning för att fler ska kunna läsa sommarkurser, och därför har vi föreslagit den här ökningen av antalet platser på många av landets lärosäten”, kommenterar Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, i pressmeddelandet

Sammanlagt har regeringen satsat 177 miljoner kronor, inklusive studiemedel, på sommarkurser i vårbudgeten. Det motsvarar 6 000 sommarkursplatser. Närmare 400 sommarkurser är fortfarande öppna för sen anmälan.

Söktrycket på vårdutbildningarna ökar enligt pressmeddelandet. För att fler ska kunna bli behöriga att söka utbildningar inom vård och teknik föreslås 277 miljoner kronor inklusive studiemedel för 2 000 ytterligare platser inom basår 2020 och 554 miljoner till ytterligare 4 000 platser 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.