100 000 sjuka ska få hjälp till jobb

REHABILITERING2003-06-26
Ams startar en permanent verksamhet för arbetslivsinriktad rehabilitering. Med en miljard kronor och 700 nyanställda ska Ams hjälpa 50 000 sjukskrivna tillbaka i jobb.

Det är innebörden av ett gemensamt förslag från Ams och Riksförsäkringsverket, RFV.

Verksamheten startar enligt planerna den 1 januari nästa år. Den handlar främst om stöd till arbetslösa och till personer som inte kan gå tillbaka till sitt gamla jobb.

Ams ska i huvudsak stödja anställning och praktik, bland annat med hjälp av ett nytt anställningsstöd. Sjukskrivna ska kunna delta i arbetsmarknadspolitiska program, och det ska även vara möjligt att få tjänstledigt för att pröva jobb hos en annan arbetsgivare, föreslår Ams och RFV.

Det finns ungefär 100 000 sjukskrivna som skulle kunna komma ifråga för insatser, bedömer myndigheterna. Man räknar med att kunna erbjuda 50 000 personer rehabilitering under de närmaste två åren. Däri ingår 20 000 tilltänkta deltagare i tolvveckorsprogram för ”reaktivering” och praktik.

Arbetslivsminister Hans Karlsson är positiv till förslaget.

- Jag är övertygad om att RFVs och Ams förslag i hög grad kan bidra till att hjälpa många långtidssjuka personer att återgå till arbetslivet, säger han. Många av dessa har potential att arbeta, men behöver få hjälp att hitta en ny arbetsplats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.