100 miljoner sparas på samarbete

KOMMUNIKATIONER2009-02-04

Banverket och Vägverket planerar att slå ihop sin administration, IT och telefoni. En åtgärd som är tänkt att spara myndigheterna 100 miljoner kronor per år.

Av:  Therese Säfström

Till 1 januari 2010 föreslås Vägverket stå för den gemensamma administrationen kring personalfrågor och ekonomi. Banverket ska ta hand om IT-verksamheten och telefonin.

Minoo Akhtarzand, Banverkets generaldirektör, ser stora fördelar med sammanslagningen.

– Vi kommer att få ökad effektitet och bättre tillgång till kompetens. Vi kommer också att kunna koncentrera oss bättre på vår kärnverksamhet.

Tankar på att samordna Banverkets och Vägverkets administration har funnits i flera år. Nu har myndigheterna presenterat en utredning om hur det skulle kunna se ut.

– 100 miljoner kronor låter väldigt mycket. Vi har fått veta att den största besparingen blir IT-samordningen som ska flyttas till Banverket. I övrigt har vi inte några siffror ännu, säger Tommy Aldvin, avdelningsordförande för ST inom Vägverket.

Han menar att det i dag inte finns någon luft i organisationen. Troligen blir en del av IT-verksamheten kvar på Vägverket medan resten flyttas till Banverket.

På Vägverkets IT-avdelning känner man en viss oro för att arbetsbelastningen ska bli för hög.

– Det här kommer att kräva en hel del av våra resurser, säger Leif Bergner, driftstekniker på IT och facklig förtroendeman för ST.

Däremot tror han inte att risken för personalminskningar är överhängande just nu.

– Jag hoppas att arbetsgivaren har förstånd att genomföra sammanslagningen på ett bra sätt. Vi har varit med i utredningen och vill fortsätta att ha insyn i arbetet, säger Leif Bergner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA