124 miljoner i vinst för Luftfartsverket

NYHET2005-03-01

Förra året blev Luftfartsverkets vinst före skatt 124 miljoner kronor. Men för att leva upp till statens avkastningskrav ska den vara 350 miljoner, säger informationschefen Erik Söderberg.

Jämfört med 2003, då Luftfartsverket (LFV) gjorde en förlust på 48 miljoner, är resultatet för förra året en förbättring. Men det räcker inte.

–Vi ska ha 8 procents avkastning på eget kapital om vi ska svara upp mot ägarens krav på oss, säger LFVs informationschef Erik Söderberg. Resultatet är inte bra jämfört med slutet av 1990-talet då vi gick med 500 miljoner plus, men i relation till 2003 är det acceptabelt.

Enligt generaldirektör Lars Rekke beror det förbättrade resultatet främst på att flygtrafiken ökat. Och en bidragande orsak till det är att antalet lågprisbiljetter ökat.

Antalet passagerare på LFVs flygplatser steg under 2004 med 5,5 procent till 27,2 miljoner. Samtidigt ökade antalet landningar med drygt 5 procent – på Arlanda och Landvetter var ökningen störst.

Samtidigt sänkte LFV sina avgifter med cirka 260 miljoner kronor under 2004.

Men LFV har också dragit ner på personalen och åtgärdsprogrammet för att pressa kostnaderna har hittills gett 750 miljoner kronor. Översynen av flygplatsernas struktur fortsätter liksom av flygplatsernas bemanning.

– Ytterligare 250 miljarder ska sparas innan vi når sparmålet en miljard, fortsätter Erik Söderberg. Genom att flygtrafiken ökat så pass som den gjort och vi redan minskat personalen behöver vi inte nyanställa.

Vid årsskiftet 2004/05 hade 39 personer slutat vid Luftfartsverket, 135 sagts upp och 47 hade fått pensionsersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA