150 jobb bort på SiS

SIS2009-11-26

På Statens institutionsstyrelse, SiS, vill arbetsgivaren ta bort minst 150 tjänster. Det framgår av ett förslag som har överlämnats till ST och som blir offentligt nästa vecka.

Av:  Björn Forsberg

– Det finns förslag på att hela institutioner ska lägga ned. Sammanlagt inom LVU- och LVM-vården handlar det om att ett 60-tal platser ska bort. Därför vill arbetsgivaren också stänga avdelningar. Men hur förslaget i sin helhet ser ut blir offentligt nästa vecka, säger Jan-Erik Berglind, vice ordförande för ST-avdelningen på SiS.

I den södra regionen har de konkreta planerna i förslaget blivit offentliga och där vill arbetsgivaren lägga ned LVU-hemmet Lunden i Lund med 10 platser, troligen från årsskiftet. Förslaget innebär att 29 tjänster ska bort.

På LVM-hemmet Karlsvik i Höör ska 10 av platserna bort, vilket är halva platsantalet, och cirka 15 tjänster befinner sig i farozonen.

– Sedan vill arbetsgivaren prova om det är möjligt att placera den kvarvarande delen av Karlsvik på Lunden vilket i så fall innebär en nedläggning av Karlsvik.

På tisdag nästa vecka startar mbl-förhandlingarna. Men Jan-Erik Berglind har inte alltför stora förhoppningar inför förhandlingarna.

– Det ekonomiska läget är som det är. Det enda positiva är väl att det tidigare befarade underskottet på 160 miljoner kronor i år verkar stanna på 100 miljoner kronor.

I hela landet vill SiS ta bort ett 60-tal platser, varav 40 är LVU-platser och 20 LVM-platser. Om man räknar med cirka 3 anställda per LVU-plats och 1,5 per LVM-plats så innebär det att cirka 150 tjänster ska bort i hela landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Inlagt av Kerstin (ej verifierad) tis, 12/01/2009 - 09:20
Varför får inte institutionerna någon chans att komma med förslag på förändring istället för bortagning av platser eller nedläggning av institutioner? Det är de som arbetar i behandlingen och som har kontakt med socialtjänst som vet vilken efterfrågan det är gällande behandlingsplatser, utredningsplatser etc. Varför kan inte SiS vara öppen för förändring istället för nedläggning?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA