Irené Lindewall och Kent Jönsson arbetar på nedläggningshotade Karlsvik, SiS. Foto: Björn Forsberg
Irené Lindewall och Kent Jönsson arbetar på nedläggningshotade Karlsvik, SiS. Foto: Björn Forsberg

150 jobb försvinner på vårdhem

SIS2009-12-15

Statens institutionsstyrelse ska göra besparingar över hela landet. Håkanstorps ungdomshem i Södermanland och Karlsviks LVM-hem i Skåne riskerar nedläggning. På andra vårdhem försvinner hela avdelningar eller enstaka platser.

Av:  Björn Forsberg,  Eva Spira

Ett sextiotal vårdplatser och därmed cirka 150 tjänster ska bort från Statens institutionsstyrelse, SiS. Orsaken är främst att kommunerna minskat sin efterfrågan på vårdplatser.

Nu har arbetsgivaren lagt ett sparförslag. Men informationen till de anställda har varit sporadisk, säger Tobias Bjerman i STs avdelningsstyrelse.

– På vissa arbetsplatser har cheferna berättat om förslaget, medan andra inte fått veta någonting.

Bara hört rykten

På Karlsviks LVM-hem har man ännu bara hört om nedläggningen ryktesvägen.

– Det är människor som drabbas om det blir nedläggning. Det verkar inte arbetsgivaren ha förstått, säger Kent Jönsson, fastighetsskötare och ST-medlem på Karlsvik.

Han tycker att man borde låta TV-programmet Lyxfällan titta närmare på hur SiS sköter sina pengar.

– Vi har en bra beläggning här på Karlsvik och har kontrakt på lokalerna fram till 2014. Ändå ska vi försvinna. Det är ofattbart, säger Kent Jönsson.

Planen är att lägga ned en avdelning på Karlsvik och flytta den andra till Lundens LVM-hem i Lund.

Kent Jönsson och hans arbetskamrat Irené Lindewall radar upp argument: erfaren och kunnig personal, perfekta lokaler, naturskön omgivning och bra resultat i vårdarbetet.

– Vi har många medelålders och äldre missbrukare här. En del är lite förvirrade men här känner de sig trygga och vi kan ofta hjälpa dem till en bättre tillvaro, säger Irené Lindewall.

– Vår regionchef borde komma ut så snabbt som möjligt och informera oss, säger Kent Jönsson.

Kritisk till tidsplanen

Förhandlingarna med facket pågår. Men det dröjer innan de anställda vid SiS får veta om de har jobbet kvar, blir uppsagda eller erbjuds något annat jobb på pendlingsavstånd.

Tobias Bjerman är kritisk till arbetsgivarens tidsplan och beklagar att medlemmar nu ska gå och vänta och känna oro över julledigheten.

– Vi är skarpt kritiska till att förslaget tagits fram ensidigt av ledningsgruppen utan att ha förankrats hos facket och institutionscheferna. Nu måste vi se över omfattningen av sparförslaget och om det är relevant utifrån vårdbehovet, säger han.

Så vill Statens institutionsstyrelse spara:

  • Lundens LVU-hem i Lund med tio platser läggs ned.
  • LVM-hemmet Karlsvik i Höör läggs ned. Tio platser försvinner och tio förs över till Lundens LVM-hem. Sammanlagt berörs cirka 45 tjänster av förändringarna.
  • Ryds brunns skola i Ryd försvinner fyra LVU platser och ett tiotal tjänster kan försvinna.
  • Långanäs LVU-hem utanför Eksjö har haft en utslussningsavdelning inne i Eksjö som nu flyttas in på Långanäs. Antalet platser minskar med sex och ett tiotal tjänster berörs.
  • Brättegården utanför Vänersborg avvecklas fyra LVU-platser.
  • Margretelund utanför Lidköping läggs en avdelning ned. Åtta LVU platser och cirka 25 tjänster försvinner.
  • Rebecka LVM-hem på Ekerö utanför Stockholm avvecklas fem platser.
  • Högantorps ungdomshem i Salem flyttas till Ekerö. Högantorps satellit i Eskilstuna, Fridegård, flyttas sannolikt på sikt till Ekerö.
  • Håkantorps ungdomshem i Vingåker läggs ned. Sex akutplatser överförs till Eknäs ungdomshem utanför Enköping och övriga tio platser försvinner. 25 till 30 tjänster försvinner.
  • De tre LVU-institutionerna Bärby och Sirius i Uppsala och Klockbacka i Rosersberg slås ihop.
  • LVM-hemmen Ekebylund i Upplands Väsby och Östfora i Järlåsa slås ihop. På sikt räknar man med att flytta Ekebylund till Östfora.
  • Den så kallade §27-verksamheten, som är en frivillig placering för den som har tvångsvårdats, läggs ned vilket påverkar Renforsen i Vindeln, Runnagården i Örebro samt Älvgården i Hedemora. Utöver detta minskar man Renforsen med tre till fyra LVM-platser.
  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    ÄMNEN:

    SiS
    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA