SiS lägger ned Frösö LVM-hem

SIS2009-05-07

Statens institutionsstyrelse, SiS, lägger ned Frösö LVM-hem. Institutionen har drygt 50 anställda, varav fyra är ST-medlemmar.

I dag blev det klart att SiS lägger ned Frösö LVM-hem utanför Östersund. Drygt 50 anställda berörs, varav fyra är ST-medlemmar.

Eva Blomqvist, STs ordförande på Frösögården, tycker att beslutet är oövertänkt.

– Ja, särskilt med tanke på att Frösögården är en av de fyra institutioner med spetskompetens för att ta hand om de allra svåraste fallen.

Per Hellstrand, ordförande för ST inom SiS, är kritisk till att myndigheten inte haft tillräcklig kontroll och ekonomisk uppföljning av de enskilda institutionerna, något som kunnat förhindra dagens beslut.

Årets första tre månader har SiS gått back 20 miljoner på ungdomsvården och 6 miljoner på missbruksvården.

– Vi är medvetna om att åtgärder måste vidtas, men ifrågasätter om arbetsgivaren spar på rätt sätt, säger han.

Statens institutionsstyrelse kommenterar i dag på sin hemsida att nedläggningen beror på att kommunernas efterfrågan på platser har minskat under de senaste åren.

Per Hellstrand tror att nedläggningen av Frösögården bara är början. Frösögården har 19 platser. Enligt SiS har myndigheten en överproduktion på trettio platser, och man ser ingen ökad efterfrågan i prognoserna för de närmaste åren.

Förhandlingarna om Frösögården fortsätter på måndag, då man bland annat tar upp tidsplanen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA