1500 på världskongress för offentliganställda

ISKA2007-09-24

Kvaliteten i den offentliga sektorn stod i centrum när Ylva Thörn, ordförande för den globala fackliga organisationen ISKA, Internationalen för stats- och kommunalanställda, i dag öppnade organisationens kongress i Wien.

De 1500 kongressdeltagarna i Wienmässans stora hall kunde se Ylva Thörn, som också är ordförande för fackförbundet Kommunal, på tre storbildsskärmar och höra hennes invigningstal på svenska tolkat till åtta andra språk.

Vi står inför väldigt många utmaningar, men vi ska möta dem med tillförsikt och hopp, sade hon till kongressen.

Hon talade om hur ökat samarbete över gränserna ökat fackets styrka, och konstaterade att ISKA alltmer satt fokus på kvalitet inom den offentliga sektorn.

Vårt mål är naturligtvis att den offentliga sektorn ska vara så bra att det inte ska behöva vara en fråga på dagordningen att privatisera de offentliga tjänsterna, sade Ylva Thörn. Men, fortsatte hon, det fordrar engagemang och stöd från allmänheten.

Hon betonade också vikten av kompetensutveckling för att medlemmarna ska kunna utveckla verksamheten och få bättre betalt.

Ylva Thörn talade dessutom om klimathotet och arbetet för jämställdhet inom den offentliga förvaltningen och inom ISKAs egen organisation, frågor som kommer att diskuteras under kongressen.

ISKA, Internationalen för stats- och kommunalanställda, firar 100-årsjubileum i samband med kongressen i Wien. Organisationen representerar mer än 600 fackförbund i mer än 150 länder som tillsammans har över 20 miljoner medlemmar. Medlemmarna arbetar i kommunal och statlig förvaltning samt med allmännyttiga tjänster som vatten- och energiförsörjning.

De nordiska medlemsorganisationerna, däribland Fackförbundet ST, formar en stor och inflytelserik grupp i organisationen. STs ordförande Annette Carnhede är suppleant i ISKAs exekutivkommitté.

Kongressen drar upp riktlinjer för verksamheten under de kommande fem åren. Man väljer också ordförande, exekutivkommitté och generalsekreterare.

Ordföranden Ylva Thörn ställer upp till omval och saknar utmanare. Till generalsekreterarposten finns däremot två kandidater, Peter Waldorff, ordförande för danska HK/Stat och Keith Sonnet, biträdande generalsikreterare i det brittiska fackförbundet Unison. De nordiska facken stöder alla den danske kandidaten. Valet av generalsekreterare sker på onsdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA