153 kassakontor läggs ned

BOLAG2005-11-08

Svensk Kassaservice lägger ner 153   kontor i början av nästa år, har styrelsen beslutat. Därmed försvinner vart femte kontor och omkring 200 arbetstillfällen.

Beslutet innebär att den sedan länge pågående nedmonteringen av Svensk Kassaservice accelererar. År 2000 fanns 1350 serviceställen, varav drygt hälften återstår i dag. Bara 474 kontor är i egen regi, medan 230 drivs av partner eller ombud.

Neddragningarna beror på att allt färre sköter sina bankaffärer och betalningar på företagets kontor. Facket har svårt att sätta sig emot förändringarna.

– Vi kommer inte undan den minskande trenden, säger Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten.

Pensioneringar möjliga

Medelåldern bland de anställda är hög, vilket innebär att personalminskningen till stor del kan lösas med pensioneringar, bedömer Kjell Strömbäck.

– Jag tror inte att någon kommer att behöva bli uppsagd.

I vissa fall kommer tjänster att delas mellan två personer. Var och en får då behålla mer än en halvtidslön.

Enligt Eva Appelgren, informationschef på Svensk Kassaservice, beror den omfattande nedläggningen på att regeringens besked om kassaservicens framtid dröjer. En utredning föreslog för ett och ett halvt år sedan att Svensk Kassaservice i sin nuvarande form ska läggas ned och tjänsten upphandlas av staten

– Vi har haft en ganska lugn nedläggningstakt under 2004 och 2005, då vi har väntat på propositionen, säger Eva Appelgren. Men i och med att den ser ut att dröja måste vi fortsätta att anpassa utbudet efter efterfrågan.

Posten har statens uppdrag att hålla rikstäckande kassaservice. På 15 av de orter där Svensk Kassaservice lägger ned finns ingen bank som kan erbjuda motsvarande service.

SVENSK KASSASERVICE

o Svensk Kassaservice lägger ned 153 av sina drygt 700 kontor och serviceställen. På ett tjugotal orter ersätts kontoret/servicestället med annan kassaservice, främst via lantbrevbärare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA