Bild: Postnord

17 000 försändelser i beslag hos Postnord

POSTNORD2024-06-12

Polisen har tagit 17 000 brev och paket med olagligt innehåll i beslag vid Postnords terminaler. Beslagen har gjorts sedan Postnords personal identifierat de misstänkta försändelserna. Nu har ett 30-tal personer häktats i väntan på åtal och rättegång.

Polisen har sedan i vintras granskat försändelser som Postnords personal identifierat som misstänkta för att innehålla narkotika och dopningspreparat, skriver Polismyndigheten i en artikel på sin webbplats. Granskningen har lett till att 17 000 försändelser med olagligt innehåll tagits i beslag. Ett 30-tal personer sitter nu häktade för grovt och synnerligen grovt narkotikabrott.

”Hanteringen av illegala postförsändelser är mycket organiserad. Det handlar om regelrätta packningscentraler som personer avlönas för att sköta. I vissa fall har packarna skickats till Sverige enbart i syfte att packa och posta försändelserna mot betalning. Försäljningen är kopplad till olika försäljningssidor på Darknet och det öppna internet”, berättar Johan Ekström, utredningsledare i polisregion Väst, i artikeln.

En första insats gjordes under vintern 2023 vid Postnords terminaler i Göteborg. Då togs 2 600 försändelser i beslag. Försändelserna innehöll narkotika, dopningspreparat, narkotikaklassade tabletter och läkemedel. Vid det tillfället kunde 1 200 personer identifieras som misstänkta för narkotikabrott och 700 som beställare av anabola steroider.

Den senaste insatsen har genomförts vid Postnordterminaler runt om i hela landet, bland annat i Hallsberg och Stockholm. Enligt artikeln arbetar nu Polisen med att identifiera och lagföra personer som kan kopplas till den omfattande distributionen av narkotika i svenska postflöden, och i dagsläget är ett 30-tal personer häktade.

”De misstänkts för grova och synnerligen grova narkotikabrott och dopningsbrott och vi förväntar oss att de första åtalen väcks under sommaren”, uppger Johan Ekström.

Insatserna har genomförts i nära samarbete med Postnord. Enligt artikeln på Polismynidhetens webbplats är det de anställda som kan identifiera misstänkta försändelser i postflödet och göra det möjligt för polis att därefter öppna, beslagta och utreda dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA