270 jobb ska bort

JOBBEN2005-05-03

Migrationsverket vill avveckla 270 tjänster. De fackliga organisationerna har informerats om planerna. ST inom Migrationsverket har krävt anställningsstopp.

– Vi har begärt en tydligare beskrivning och en konsekvensanalys som arbetsgivaren har utlovat till den 16 maj, säger STs avdelningsordförande Helmut Moser.

Neddragningarna inom Migrationsverket är en följd av de minskande flyktingsströmmarna. 2003 sökte 33 000 personer asyl i Sverige. Förra året var antalet 23 000 och i år räknar Migrationsverket med att 19 000 personer söker asyl.

Om verket genomför neddragningarna till den 1 juli som man aviserat kommer det att bli ett antal uppsägningar. Asylenheterna i Norrköping, Karlstad., Örebro, Västerås och Sundsvall föreslås läggas ner, liksom transitenheten i Norrköping. Förvaren i Malmö och Märsta ska läggas ner och asylkontoren i Jönköping och Karlskrona stängas.

ST inom Migrationsverket har pekat ut flera områden där verkets verksamhet kan förstärkas och utvecklas, och föreslår att man väljer omplaceringar av övertalig personal.

– Vi har fortfarande alltför långa handläggningstider för vissa ärenden. Man kan utnyttja övertaligheten till att få ner dem, säger Helmut Moser.

Han pekar också ut brister i kvalitén på hur man tar hand om och sysselsätter asylsökande, och den nya processordningen som träder i kraft från årsskiftet, som områden man kan passa på att ge utökade resurser när man drar ner på andra håll.

Men även om man utnyttjar möjligheten att omplacera kommer ett antal uppsägningar inte att kunna undvikas, enligt Helmut Moser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA