33 miljoner till bättre arbetsmiljö

ARBETSMILJÖ2008-09-03

Regeringen satsar 33 miljoner kronor för arbetsmiljöarbetet 2009. ”Vi är jätteglada men hade helst sett att vi fått tillbaka de miljoner man tagit från oss”, säger Mitte Andåker Berg, Arbetsmiljöverket.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin anser att ”tarzanmentaliteten, slarv med hjälmar, säkerhetslinor och annan säkerhetsutrustning” måste bort från arbetsplatserna. Det har han förklarat i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Under de senaste åren har 120 dödsolyckor skett i arbetslivet, vilket oroar ministern. Mot den bakgrunden anslår regeringen 33 miljoner kronor i kommande budgetproposition till Arbetsmiljöverket.

Pengarna gäller informationsinsatser till enskilda företagare, utländska företag och anställda. Resurserna ska även användas till kontroll av maskiners och andra produkters säkerhet och deltagande i internationellt standardiseringsarbete.

– Vi har tolkat det som ett tillskott för 2009 men vi vet inte än, kommenterar Mitte Andåker Berg, ordförande för ST inom Arbetsmiljöverket. Helst hade vi sett att vi kommit upp i tidigare kapacitet, innan man tog ifrån oss 158 miljoner under tre år.

På verkets huvudkontor har den personal som skriver regelverket för arbetsmiljön minskat med 56 procent. Men pengarna är bättre än ingenting, menar Mitte Andåker Berg.

Enligt Littorins debattartikel inbegriper regeringens satsning också att

  • ett kunskapsråd tillsätts som ska förse regeringen med underlag på arbetsmiljöområdet.
  • en proposition om att genomföra EUs byggplatsdirektiv överlämnas i anslutning till riksdagens öppnande.
  • en utredning ska se över om det är möjligt att införa certifiering eller liknande för god arbetsmiljö.

    Ulf Holm, Miljöpartiets ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, är kritisk till satsningen. Det är inte ”tarzanmentalitet” som är orsaken till en försämrad arbetsmiljö, utan det beror på att regeringen sammantaget skär ner 130 miljoner på arbetsmiljöarbetet, skriver han i ett pressmeddelande..

    Han efterlyser ”lite mer av fantom-mentalitet” av Littorin, så att medlen för arbetsmiljöarbetet återförs till den nivå som gällde före regeringsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA