400 måste lämna sina boenden

MIGRATIONSVERKET2020-01-29

Cirka 400 personer med uppehållstillstånd kommer inom kort att tvingas flytta från Migrationsverkets boenden och i stället ordna boende på egen hand, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Migrationsverket hänvisar till en kammarrättsdom som säger att den som har fått uppehållstillstånd, men som inte omfattas av bosättningslagen, inte har rätt till boende och dagersättning från Migrationsverket. I november uppskattades att upp till 750 personer skulle beröras, men nu i slutet av januari har antalet minskat till cirka 400.

”Det är viktigt att de som berörs är aktiva med att leta boende redan innan de får sitt beslut om att flytta”, konstaterar Veronika Lindstrand Kant, chef för Migrationsverkets avdelning för nationell samordning, i pressmeddelandet.

De flesta av de som berörs är personer som har uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå, medan ett mindre antal enligt pressmeddelandet gäller personer som har uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder. Ytterligare runt 100 personer, vars ärenden ännu inte avgjorts, kan också beröras.

”Vi har väntat till månadsskiftet januari-februari med att genomföra förändringen eftersom alla berörda parter behövt förberedelsetid, inte minst de som direkt berörs och behöver flytta”, kommenterar Veronika Lindstrand Kant beslutet.

Regeringen har anslagit 60 miljoner kronor till kommuner som kan behöva hitta boendelösningar för dem som måste flytta. Pengarna betalas ut av Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA