400 måste lämna sina boenden

MIGRATIONSVERKET2020-01-29
Cirka 400 personer med uppehållstillstånd kommer inom kort att tvingas flytta från Migrationsverkets boenden och i stället ordna boende på egen hand, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Migrationsverket hänvisar till en kammarrättsdom som säger att den som har fått uppehållstillstånd, men som inte omfattas av bosättningslagen, inte har rätt till boende och dagersättning från Migrationsverket. I november uppskattades att upp till 750 personer skulle beröras, men nu i slutet av januari har antalet minskat till cirka 400.

”Det är viktigt att de som berörs är aktiva med att leta boende redan innan de får sitt beslut om att flytta”, konstaterar Veronika Lindstrand Kant, chef för Migrationsverkets avdelning för nationell samordning, i pressmeddelandet.

De flesta av de som berörs är personer som har uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå, medan ett mindre antal enligt pressmeddelandet gäller personer som har uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder. Ytterligare runt 100 personer, vars ärenden ännu inte avgjorts, kan också beröras.

”Vi har väntat till månadsskiftet januari-februari med att genomföra förändringen eftersom alla berörda parter behövt förberedelsetid, inte minst de som direkt berörs och behöver flytta”, kommenterar Veronika Lindstrand Kant beslutet.

Regeringen har anslagit 60 miljoner kronor till kommuner som kan behöva hitta boendelösningar för dem som måste flytta. Pengarna betalas ut av Länsstyrelsen i Jönköpings län. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.