Gymnasielag gav hälften uppehållstillstånd

MIGRATIONSVERKET2019-01-18
Av de 11 745 ungdomar som i fjol ansökte om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen har mer än 5 200 personer fått bifall, enligt Migrationsverket.

Ungefär hälften av ansökningarna enligt gymnasielagen har Migrationsverket skickat skickat vidare till landets fyra migrationsdomstolar för prövning. Hos domstolarna väntar drygt 3 500 gymnasieärenden på prövning efter överklaganden. Domstolarnas prövning omfattar både asylskäl och ansökan om uppehållstillstånd.

"Den slutliga statistiken över hur många som fått bifall respektive avslag kommer att dröja. Domstolarna har många andra ärenden att avgöra, så det är förståeligt att de inte har kunnat pröva ansökningar i samma takt som vi", kommenterar Migrationsverkets expert Johanna Lindblad Ó Duinnín.

De ungdomar som har fått bifall på sin ansökan har fått ett 13 månader långt uppehållstillstånd med möjlighet till förlängning, om de uppfyller villkoren och studerar på gymnasial nivå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.