49 får gå från Alfakassan

A-KASSAN2007-05-31

Samtliga 49 anställda får gå när Alfakassan slår igen kontoret i Olofström. Bakgrunden är vikande medlemsantal som gett ett besparingskrav på 60 miljoner kronor för kassan.

– Den 15 juni går de allra flesta hem. Kvar bli bara några som ska städa upp, säger Tommy Hemlin, förhandlingsansvarig för ST, till Blekinge Läns Tidning.

I slutet av februari meddelade Alfakassan att man ville lägga ner kontoret i Olofström för att spara 60 miljoner kronor. Ett minskande antal medlemmar och ändrade regler för studerandevillkoret har lett till mindre arbetsbelastning.

– Arbetsvolymen minskar så drastiskt att det inte finns någon annan lösning. Vi hade budgeterat för en minskning av arbetsvolymen med 30 procent, men nu ligger vi på mellan 40 och 45, säger Inga-Lill Andersson, kassaföreståndare, till BLT.

Efter varsel och mbl-förhandlingar tillsattes en löntagarkonsult för att granska förutsättningarna för kassan. Konsulten kom fram till att det borde vara möjligt att spara enligt osthyvelsprincipen i väntan på ett eventuellt beslut om obligatorisk a-kassa. Men kassan höll fast vi att en nerläggning var oundviklig.

– Vi har ansett att man borde vänta tills man vet om det blir obligatoriskt att vara med i a-kassan. Men de har inte is i magen att göra det, säger Tommy Hemlin till tidningen.

– På det här viset dränerar man Alfakassan på bra och kompetent personal.

Utöver nerläggningen av kontoret i Olofström blir ytterligare åtta anställda på andra kontor inom Alfakassan av med jobbet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA