60 000 till diskriminerad kvinna

DO2012-02-29

En muslimsk kvinnlig arbetssökande får 60 000 kronor i ersättning från Arbetsförmedlingen, efter en uppgörelse med Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Arbetsförmedlingen anvisade den arbetssökande kvinnan en kockutbildning. Men eftersom kvinnan fick veta att hon inom ramen för utbildningen skulle bli tvungen att provsmaka allt som tillreddes, drog hon slutsatsen att det inte gick att fullfölja utbildningen. Bland maträtterna skulle finnas mat med fläskkött, som hennes religion förbjuder henne att äta.

Enligt anordnaren av utbildningen skulle det inte gå att göra något undantag i hennes fall, trots att hon förklarade att hon var muslim och därför inte fick smaka på griskött.

Kvinnan anmälde Arbetsförmedlingen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för diskriminering. Efter utredningen meddelade DO Arbetsförmedlingen att DO var beredd att väcka åtal om diskriminering.

Nu har DO och Arbetsförmedlingen förlikats, och Arbetsförmedlingen betalar kvinnan 60 000 kronor i ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.