60 anställda får lämna sina jobb på Luftfartsverket.
Bild: Mostphotos
60 anställda får lämna sina jobb på Luftfartsverket.

60 anställda får lämna Luftfartsverket

LUFTFARTSVERKET2020-07-01
Som ett första steg i det varsel som lagts om 500 tjänster får 60 anställda lämna Luftfartsverket. Orsaken är minskad flygtrafik på grund av coronapandemin, uppger affärsverket till Publikt.

Trots ett stödpaket från regeringen på 900 miljoner kronor går nu Luftfartsverket vidare med det varsel om uppsägning som lades fram i april, och som gäller 500 av 1 100 anställda.

Pengarna räcker bara för att hålla verksamheten flytande under 2020, enligt det statliga affärsverket, som konstaterar att det måste gå vidare mot uppsägningar.

I ett första läge berörs 60 anställda i Malmö, Göteborg, Stockholm samt på huvudkontoret i Norrköping. Hur många som får lämna jobbet på respektive ort är inte klart än, uppger Luftfartsverket i ett mejl till Publikt.

”Trots det här tillskottet som är stort så krävs det också att vi anpassar verksamheten efter trafikprognoser”, konstaterar Ann Persson Grivas, generaldirektör för Luftfartsverket i uttalandet.

Hon meddelar också att Luftfartsverket kommer att gå med underskott ett antal år framöver om inte mer pengar skjuts till från regeringen, och att det därför kan bli fler anställda som får sluta utöver de 60 som nu får gå.

”Vi kommer att ha ett underskott de kommande åren. Det kräver att vi vidtar strukturella förändringar, ett omställningsarbete”, skriver Ann Persson Grivas.

Publikt söker representanter för STs avdelning inom Luftfartsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.