Luftfartsverket varslar 500 av sina 1 100 anställda till följd av coronakrisen.
Bild: Mostphotos
Luftfartsverket varslar 500 av sina 1 100 anställda till följd av coronakrisen.

LFV varslar nära hälften av de anställda

LUFTFART2020-04-16

Luftfartsverket, LFV, varslar 500 anställda om uppsägning. ”Det här är väldigt allvarligt för Sverige och självklart även för våra medlemmar som drabbas”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.

Flygbranschen drabbades tidigt av coronapandemin. Sedan i mitten av mars står flygen i princip stilla. Redan 20 mars varslade Swedavia 800 medarbetare och ytterligare drygt 2 100 har korttidpermitterats. Även så kallade groundhandlingbolag som Menzies Aviation har kortidspermitterat anställda och varslat om uppsägningar.

Nu tvingas alltså även Luftfartsverket till drastiska åtgärder och varslar 500 av sina 1 100 anställda. Britta Lejon är besviken på att regeringen inte agerar.

– Det här är oerhört allvarligt. Om det här varslet blir verklighet, att hälften av landets flygledare sägs upp, då kommer Sverige inte klara av att ha en flygtrafik när landet öppnas upp igen. Och vi är beroende av flygtrafiken i vårt långa land.

Hon berättar att ST har framfört till regeringen att Luftfartsverket behöver hjälp i den här dramatiska situationen.

– Vi vill att de går in och stöttar med direkt ekonomiskt stöd eller på annat sätt, eftersom Luftfartsverket inte omfattas av möjligheterna till korttidspermitteringar.

Britta Lejon konstaterar att reglerna för flygledares licenser är oerhört komplicerad, och att det inte bara är att kalla in flygledarna igen efter krisen.

– Dels var det redan brist på flygledare före coronapandemin, så vi har inte råd att förlora någon. Dels så måste flygledare ha ett visst antal timmar av arbete för att få behålla sin licens. Det är jätteviktigt att de får fortsätta vara i tjänst, och en lång väg tillbaka om de inte kan vara det.

Hon anser att det vore ansvarslöst av regeringen att avstå från att agera.

– Om regeringen tror att det går att få flygen att gå igen när man, som de uttrycker det, vill ”kickstarta” ekonomin, så kommer det inte gå om man lämnar Luftfartsverket i den här situationen.

Luftfartsverket är ett affärsdrivande verk som finansieras av avgifter från flygoperatörerna, vilket lett till att intäkterna minskat kraftigt under pandemin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA