ST vill se stödpaket till Luftfartsverket

LUFTFARTSVERKET2020-04-21

I ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, efterlyser ST inom flygledningen mer pengar till Luftfartsverket på grund av coronapandemins effekter. Man vill också att reglerna ändras så att myndigheten, i likhet med privata aktörer i branschen, kan korttidspermittera personal.

På fredag har STs förbundsordförande Britta Lejon ett möte bokat med infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, om situationen på Luftfartsverket, LFV.

Som Publikt tidigare skrivit om varslade myndigheten 500 personer om uppsägning i förra veckan. Då uttryckte Britta Lejon att regeringen behöver hjälpa myndigheten på traven genom krisen.

”Vi vill att de går in och stöttar med direkt ekonomiskt stöd eller på annat sätt, eftersom Luftfartsverket inte omfattas av möjligheterna till korttidspermitteringar”, sade hon till Publikt.

Hon nämnde också att reglerna för flygledares licenser är så pass komplicerad att det är svårt att kalla in dem igen när krisen är över.

I ett brev till infrastrukturministern ställer ST nu två krav. Man vill dels se en form av stödpaket till Luftfartsverket, så att ekonomin kan garanteras under de kommande åren.

Dessutom vill man se en förändring av regelverket kring korttidspermitteringar, som i nuläget innebär att myndigheter inte kan korttidspermittera.Luftfartsverket skulle då kunna använda sig av kortidspermitteringar, precis som privata aktörer i flygbranschen.

Annars ”finns en överhängande risk att LFV blir en flaskhals som omöjliggör att flygbolag kan återuppta verksamheten”, skriver ST.

Brevet är förutom av Britta Lejon även undertecknat av STs vice ordförande Peter Lennartsson samt Ann-Marie Bredberg, ordförande för ST inom Luftfartsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA