Bild: Mostphotos.

Trafikverkets upphandling av flyg klar

LUFTFART2020-04-20
Trafikverket har genomfört upphandlingen av flygtrafik till Visby och sju orter i Norrland. Uppdraget gick till flygbolaget Amapola, som sedan tidigare trafikerat tre av linjerna.

Trafikverkets beslut om att tilldela flyguppdraget till Amapola gör det möjligt för bolaget att inleda trafiken redan i dag. Avtalet kommer efter behov att förlängas en månad i taget, som längst till och med 6 september 2020. Om kommersiell trafik återupptas upphör den upphandlade trafiken, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

”Med denna upphandling säkerställer vi resemöjligheter som är nödvändiga för hälso- och sjukvården och andra samhällsviktiga funktioner”, kommenterar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon beslutet i pressmeddelandet.

Enligt Trafikverket lämnade Amapola det prismässigt fördelaktigaste anbudet. I uppdraget ingick att trafikeringen kan arrangeras genom en kostnads- och miljömässigt effektiv slingning av flyglinjerna, med upp till tre mellanlandningar på en linje. Amapola har valt två slingor att trafikera –  Arlanda – Visby – Arlanda – Sundsvall – Örnsköldsvik – Östersund – Örnsköldsvik – Sundsvall – Arlanda respektive Arlanda – Umeå – Skellefteå – Luleå – Kiruna – Luleå – Skellefteå – Umeå –Arlanda.

Trafikverket fick regeringens uppdrag att upphandla flygtrafik till de åtta aktuella orterna 7 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Luftfart
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.