Regeringen vill säkra flygtrafik

LUFTFART2020-04-07
Regeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.

Regeringens beslut om en temporär allmän trafikplikt innebär att ett visst utbud av flygtrafik ska upprätthållas. Genom beslutet ska en grundläggande tillgänglighet för transporter av personer och gods för samhällsviktiga ändamål upprätthållas. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

”Det är oerhört viktigt att vi kan upprätthålla samhällsviktiga transporter. Syftet är inte att öka resandet i samhället”, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, vid en presskonferens.

Det handlar bland annat om sjukvårdens behov av att transportera patienter, personal och prover på sträckor där det inte finns andra rimliga alternativ.

Regeringen har angett att utgifterna för flygtrafiken får uppgå till högst 105 miljoner kronor under upp till fem månader. Flygtrafiken kommer att upphandlas av Trafikverket för en månad i taget, i första hand av de flygbolag som tidigare trafikerat någon eller några av de aktuella sträckorna.

Trafikverkets uppdrag blir att se till att de flygplatser som omfattas kan nås genom att arrangera en kostnads- och miljömässigt effektiv sträckning av flyglinjerna, med upp till tre mellanlandningar på en linje.

De här flyglinjerna berörs:

Kiruna–Arlanda

Luleå–Arlanda

Umeå–Arlanda

Östersund–Arlanda

Skellefteå–Arlanda

Örnsköldsvik–Arlanda

Sundsvall–Arlanda

Visby–Arlanda

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.