Miljardsatsning på luftfarten

LUFTFARTSVERKET2020-06-15

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna vill skjuta till 900 miljoner kronor till Luftfartsverket. Samtidigt ska de kommunala flygplatserna få 100 miljoner kronor extra i driftstöd.

Coronapandemin har drabbat transportsektorn hårt, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Den stora minskningen av civil luftfart har lett till att Luftfartsverket förlorat stora delar av sina intäkter. De extra pengar som nu föreslås till myndigheten ska säkerställa den samhällsviktiga verksamhet som drabbats hårt av coronakrisen. Det gäller bland annat ambulansflyget.

Också de regionala flygplatserna runt om i landet har drabbats hårt av den minskade flygtrafiken. Det är en tydlig konsekvens av den medvetna satsningen på att hålla smittspridningen nere. Det har ökat risken för att flygplatser kan komma att läggas ner, konstaterar regeringen. Det skulle leda till sämre tillgänglighet till olika regioner i landet, och det kan också ge negativa konsekvenser för samhällsviktiga flygtransporter, till exempel ambulansflyg och brandflyg. Därför föreslår regeringen tillsammans med stödpartierna ett temporärt stöd till kommuner för driften av de regionala flygplatserna.

Staten betalar ett årligt driftstöd till de regionala flygplatserna på drygt 100 miljoner kronor. Det nya förslaget innebär att driftstödet i stort sett fördubblas för år 2020. Trafikverket kommer att få uppdraget att hantera och betala ut det ökade driftstödet till kommunerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA