Miljardsatsning på luftfarten

LUFTFARTSVERKET2020-06-15
Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna vill skjuta till 900 miljoner kronor till Luftfartsverket. Samtidigt ska de kommunala flygplatserna få 100 miljoner kronor extra i driftstöd.

Coronapandemin har drabbat transportsektorn hårt, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Den stora minskningen av civil luftfart har lett till att Luftfartsverket förlorat stora delar av sina intäkter. De extra pengar som nu föreslås till myndigheten ska säkerställa den samhällsviktiga verksamhet som drabbats hårt av coronakrisen. Det gäller bland annat ambulansflyget.

Också de regionala flygplatserna runt om i landet har drabbats hårt av den minskade flygtrafiken. Det är en tydlig konsekvens av den medvetna satsningen på att hålla smittspridningen nere. Det har ökat risken för att flygplatser kan komma att läggas ner, konstaterar regeringen. Det skulle leda till sämre tillgänglighet till olika regioner i landet, och det kan också ge negativa konsekvenser för samhällsviktiga flygtransporter, till exempel ambulansflyg och brandflyg. Därför föreslår regeringen tillsammans med stödpartierna ett temporärt stöd till kommuner för driften av de regionala flygplatserna.

Staten betalar ett årligt driftstöd till de regionala flygplatserna på drygt 100 miljoner kronor. Det nya förslaget innebär att driftstödet i stort sett fördubblas för år 2020. Trafikverket kommer att få uppdraget att hantera och betala ut det ökade driftstödet till kommunerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.