Bild: Mostphotos

Kommuner räddar Ängelholms flygplats

LUFTFART2020-06-09
Sju Skånekommuner går samman för att rädda Ängelholms flygplats från nedläggning. Ägaren Peab meddelade i slutet av maj att flygplatsen skulle läggas ned på grund av bristande lönsamhet.

Följderna av pandemin och den tvära nedgången i antalet flygresor kunde blivit slutet för Ängelholms flygplats. Ägarbolaget Peab har sagt upp samtliga 40 anställda och planerade att stänga flygplatsen för gott i september. Men nu går de sju skånska kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Klippan, Höganäs, Perstorp och Ängelholm samman för att rädda flygplatsen och ta över driften, enligt flera medier.

De sju kommunerna kommer att bilda ett gemensamt bolag och ta över både personalen och gällande avtal med flygbolag och andra leverantörer. Mark och fastigheter ingår inte i överlåtelsen. Enligt planerna kommer de nödvändiga besluten att hinna fattas i respektive kommun fram till september. Under tiden kommer flygplatsen att vara i drift.

”Vi börjar i mindre skala med minst ett plan om dagen till och från Stockholm, men målet är att utöka verksamheten med tiden. På längre sikt är vi övertygade om att den här flygplatsen kan visa svarta siffror”, säger Helsingborgs kommunstyrelseordförande Peter Danielsson, M, till flera tidningar i Skåne.

Enligt en rapport från det internationella konsultbolaget WSP som publicerades 2015 genererar flygplatsen i Ängelholm 6 000 arbetstillfällen i nordvästra Skåne, skriver TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.