Bild: Mostphotos

Kommuner räddar Ängelholms flygplats

LUFTFART2020-06-09

Sju Skånekommuner går samman för att rädda Ängelholms flygplats från nedläggning. Ägaren Peab meddelade i slutet av maj att flygplatsen skulle läggas ned på grund av bristande lönsamhet.

Följderna av pandemin och den tvära nedgången i antalet flygresor kunde blivit slutet för Ängelholms flygplats. Ägarbolaget Peab har sagt upp samtliga 40 anställda och planerade att stänga flygplatsen för gott i september. Men nu går de sju skånska kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Klippan, Höganäs, Perstorp och Ängelholm samman för att rädda flygplatsen och ta över driften, enligt flera medier.

De sju kommunerna kommer att bilda ett gemensamt bolag och ta över både personalen och gällande avtal med flygbolag och andra leverantörer. Mark och fastigheter ingår inte i överlåtelsen. Enligt planerna kommer de nödvändiga besluten att hinna fattas i respektive kommun fram till september. Under tiden kommer flygplatsen att vara i drift.

”Vi börjar i mindre skala med minst ett plan om dagen till och från Stockholm, men målet är att utöka verksamheten med tiden. På längre sikt är vi övertygade om att den här flygplatsen kan visa svarta siffror”, säger Helsingborgs kommunstyrelseordförande Peter Danielsson, M, till flera tidningar i Skåne.

Enligt en rapport från det internationella konsultbolaget WSP som publicerades 2015 genererar flygplatsen i Ängelholm 6 000 arbetstillfällen i nordvästra Skåne, skriver TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA