Lars Andrén, Arbetsgivarverket och Britta Lejon, Fackförbundet ST.
Bild: Catharina Biesèrt, Casper Hedberg
Lars Andrén, Arbetsgivarverket och Britta Lejon, Fackförbundet ST.

Vill se möjlighet till korttidspermittering

CORONA2020-05-19

Coronakrisen har blivit ett tufft slag mot avgiftsfinansierade myndigheter och affärsverk. Både Arbetsgivarverket och ST är kritiska till att statliga verksamheter saknar möjlighet att korttidspermittera personal.

Som ett svar på coronakrisen röstade riksdagen i början av april igenom ett system för korttidspermittering, som innebär att anställda får gå ned i arbetstid samtidigt som staten ger arbetsgivaren ekonomiskt stöd.

Men stödet gäller inte för statliga myndigheter och affärsverk, något som skapat ett tufft läge för bland annat Luftfartsverket, LFV, som finansieras av avgifter från flygoperatörerna. Samtidigt som bolag i flygsektorn, som SAS och Swedavia, har kunnat permittera personal, har LFV i stället fått varsla 500 anställda om uppsägning.

Lars Andrén.
Lars Andrén.

Att avgiftsfinansierade myndigheter inte ges möjligheten att korttidspermittera är något som Lars Andrén, kommunikationschef på Arbetsgivarverket, tycker är bekymmersamt.

– Det är fullt förståeligt att anslagsfinansierade myndigheter inte omfattas, de har ju inte tappat sina intäkter. Men när det gäller avgiftsfinansierade myndigheter och verk som tappat större delen av sina intäkter är det problematiskt och inte lika logiskt, säger han.

Lars Andrén berättar att Arbetsgivarverket lyft problematiken hos regeringen.

– Vi återkopplar naturligtvis om hur situationen ser ut för våra medlemmar utifrån förändringarna i omvärlden. Där har vi varit mycket tydliga när det gäller konsekvenserna som affärsverken nu upplever eller riskerar att få uppleva, säger han.

Från fackligt håll var ST tidigt ute och drev frågan om korttidspermittering. Trots det har man ännu inte fått svar på varför möjligheten inte finns för statliga myndigheter och affärsverk.

Britta Lejon.
Britta Lejon.

– Vi har haft otaliga möten med företrädare från regering och samarbetspartier och ansvariga utskott i riksdagen men inte fått något ordentligt svar. Det får mig att tro det här handlar om att man inte vill att det ska se illa ut på något sätt, och att statliga verksamheter därför får komma i sista hand, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Publikt har försökt få företrädare för regeringen att svara på varför statliga arbetsgivare inte omfattas av regelverket om korttidspermitteringar, men endast fått svar via mejl att ”skälet är att det inte ansetts vara rimligt att verksamheter som redan finansieras av det allmänna också får denna statliga subvention”. En argumentation som enligt Britta Lejon haltar.

– De som befinner sig på fallrepet är ju beroende av en kombination av statligt stöd och intäkter från publik eller andra aktörer. Det känns märkligt att inte rädda viktiga kulturinstitut eller statlig infrastruktur bara för att man tycker så, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA