60 jobb hotas när a-kassa skär ned

A-KASSA2007-03-13

Ledningen för arbetslöshetskassan Alfa-kassan vill lägga ner kontoret i Olofström av besparingsskäl. Beskedet kom som en chock, enligt arbetsplatsombudet Britt-Inger Wyöni. Drygt 50 anställda berörs liksom nio anställda vid andra kontor.

Den 20 februari reste chefer från huvudkontoret i Sundbyberg till Olofström i västra Blekinge och informerade personalen. Efter det har stämningen varit väldigt jobbig, enligt Jennie Nenonen som arbetar i Olofström.

–Folk är både ledsna och arga. Det känns fruktansvärt att de vill dra in ett kontor på en ort som redan ligger dåligt till arbetsmarknadsmässigt. Här finns inga andra administrativa jobb att söka.

Hoppas på ändrat beslut

Jennie Nenonen hoppas att arbetsgivaren ska ändra sig och följa principen »sist in först ut« över hela Alfa-kassan i stället för att lägga ner ett kontor.

Hon kommer, liksom de flesta av hennes arbetskamrater, från länsarbetsnämnden. Där arbetade honmed kas, kontant arbetsmarknadsstöd. När detta upphörde flyttade hon över till Alfa-kassan som bildades i slutet på 90-talet.

Britt-Inger Wyöni, som också arbetar i Olofström, är STs huvudarbetsplatsombud för hela Alfa-kassan.

–När studerandevillkoret togs bort förstod vi att något skulle hända, men inte detta, säger hon.

Alfa-kassan är den kassa som handlägger de flesta ärenden om studerandevillkor, som tidigare gjorde det möjligt för studerande att kvalificera sig för a-kassa.

»Inte genomtänkt«

Enligt Britt-Inger Wyöni råder ingen brist på arbetsuppgifter. Hon bedömer att övriga regeländringar inom arbetslöshetsförsäkringen kommer att leda till längre handläggningstider.

–Det känns förhastat, konsekvenserna är inte genomtänkta. Jag hoppas ledningen tar sitt förnuft till fånga och låter alla kontor vara kvar, säger hon.

–Beslutet är väl drastiskt, säger Tommy Hemlin, förhandlingsansvarig för STs medlemmar inom Alfa-kassan. Dessutom vill arbetsgivaren helst att personalen ska sluta i sommar, men hittills har förhandlingarna bara startat.

Eftersom Alfa-kassan inte är statlig omfattas personalen inte av de statliga trygghetsreglerna och får inte heller tillgodoräkna sig sin tidigare anställningstid inom staten.

Löntagarkonsult inkallad

Parterna har enats om att anlita en löntagarkonsult som preliminärt ska vara klar 21 mars eller 4 april. Men Alfa-kassans föreståndare Inga-Lill Andersson säger att konsulten ska få den tid på sig som behövs.

Varför väljer ni att lägga ner just Olofströmskontoret?

–När vi jämfört »osthyvelalternativet« – att dra ner inom hela Alfa-kassan – med att lägga ner ett kontor, ger det sistnämnda mest i besparing. Vi måste spara 60 miljoner kronor därför att den totala arbetsvolymen beräknas gå ner med 30 procent. Att lägga ner i Olofström motsvarar den summan, säger Inga-Lill Andersson.

Representanter för kommunen och landshövdingen har framfört att Alfa-kassan bör göra regionalpolitiska överväganden.

– Den frågan diskuteras och vi ska ha ytterligare kontakt, säger Inga-Lill Andersson, som också berättar att kommun och landshövding avser att vända sig till regeringen.

ALFA-KASSAN

Arbetslöshetskassa öppen för alla yrkesgrupper, även företagare. Kassan är fristående från fackförbund och andra intresseorganisationer. Huvudman är A-kassornas samorganisation. Alfa-kassan har 200 anställda, varav 90 procent är ST-medlemmar. Kontoren ligger i Ljusdal, Hemse, Borås, Olofström samt huvudkontoret i Sundbyberg utanför Stockholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA