76 miljarder i löneskillnad mellan könen

LÖNER2017-01-24

Den totala summan för strukturella löneskillnader mellan mans- och kvinnodominerade yrken är 76 miljarder kronor per år. Det visar en ny studie från nätverket Lönelotsarna.

Av:  Emmeli Nilsson

I studien har 239 mans- och kvinnodominerade yrken värderats. Yrken som har likvärdiga arbetsförhållanden och dessutom ställer lika stora krav på färdigheter, utbildning, ansvar och ansträngning har jämförts med varandra.

Resultaten visar att genomsnittslönen i kvinnodominerade yrken är 28 600 kronor, medan den i mansdominerade yrken är 33 900 kronor. Det ger en samlad löneskillnad på 76 miljarder kronor per år.

Bakom studien står expertnätverket Lönelotsarna, som presenterar delar av resultatet i en debattartikel i Svenska dagbladet. Bland undertecknarna av debattartikeln finns bland andra Agneta Stark, docent och ledamot av Expertgruppen för jämställdhet i högskolan, Sveriges kvinnolobbys generalsekreterare Clara Berglund och Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Hela rapporten ska läggas fram vid en konferens i Örebro 31 januari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA