Åläggande mot Skatteverket

ARBETSMILJÖ2009-09-21

Skatteverket måste göra något åt arbetssituationen för sina växeltelefonister. Arbetsmiljöverket kräver en redogörelse för planerade åtgärder senast 16 november.

Växeltelefonisterna vid Skatteverket är stressade och känner vanmakt inför sin arbetssituation. Människor som ringer till Skatteverkets växel skäller ut telefonisterna för att de inte får prata med någon handläggare. Nio av tio samtal som kopplas vidare leder till en telefonsvarare i stället för en människa man kan prata med om sina problem, skriver Arbetarskydd.

Skyddsombudet vid Skatteverkets växel i Sollefteå anmälde arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Skatteverket har ytterligare en växel som ligger i Mariestad. Dagen innan Arbetsmiljöverket skulle komma till Sollefteå på inspektion mätte skyddsombudet de samtal han själv hanterade. Han fann att bara tio procent kopplades till en handläggare, resten till en telefonsvarare.

Skatteverket har satt upp målet att 80 procent av de som ringer ska få kontakt med skatteupplysningen inom tre minuter. Enligt verkets egna uppgifter kommer 42 procent av samtalen fram inom den tidsramen. Men Arbetsmiljöverket ifrågasätter Skatteverkets statistik:

”Ni anser att målet med telefonisternas arbete fullgjorts i och med att de tagit emot inkommande samtal och kopplat dem vidare, oavsett om det är till en handläggare eller telefonsvarare”.

Skatteverket anser alltså att den uppringande har fått kontakt, även om det är med en telefonsvarare.

Arbetsmiljöverket konstaterar att det ”finns en brist på överensstämmelse mellan arbetstagarnas och er syn på verksamhetens mål”.

Arbetsmiljöverket kräver nu att Skatteverket klargör för växeltelefonisterna vad de ska säga när de inte kan koppla samtalen till handläggare och att målsättningen och ramarna för telefonisternas arbete klarläggs. Verket ska också ta fram rutiner för att undersöka och bedöma den psykosociala arbetsmiljön vid växeln i Sollefteå.

Skatteverket har nationella telefonväxlar i Sollefteå och Mariestad. Verkets ledning beslutade i förra veckan att växeln i Sollefteå ska läggas ned nästa sommar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Benny (ej verifierad) tis, 09/22/2009 - 13:42
Det verkar som om personalen i Sollefteå sägs upp för att dom är obekväma.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA