Alla system fortsatt nere hos Naturvårdsverket

IT-SÄKERHET2022-10-14

Samtliga it-system på Naturvårdsverket låg ännu på torsdagen nere på grund av dataintrång. Såväl e-post som vissa e-tjänster ligger nere. It-avbrottet kommer enligt myndigheten att pågå veckan ut.

Enligt ett pressmeddelande arbetar Naturvårdsverket för att it-systemen så snart som möjligt ska kunna öppna igen på ett säkert sätt. Men innan systemen öppnas vidtas ett antal säkerhetsåtgärder. Polisanmälan har gjorts och en förundersökning har påbörjats.

Den som behöver komma i kontakt med myndigheten kan enligt pressmeddelandet ringa till kundtjänsten, söka medarbetare på deras direktnummer eller avvakta tills it-avbrottet blivit avhjälpt. Servicen från kundtjänst är begränsad tills problemen lösts.

Också Naturvårdsverkets webbplatser sverigesnationalparker.se, sverigesmiljömål.se, lavinprognoser.se och fjällsäkerhetsrådet.se ligger nere på grund av dataintrånget.

När dataintrånget upptäcktes stängdes myndighetens it-system ned för att skydda Naturvårdsverkets information. I dagsläget är det inte klart vilken information som har överförts från Naturvårdsverket. Enligt pressmeddelandet pågår ett intensivt analysarbete för att säkerställa att ingen information har raderats eller förvanskats.

Enligt Håkan Svaleryd, avdelningschef på Naturvårdsverkets förvaltningsavdelning, rör det sig om ett omfattande intrång:

”Vi har stora mängder data på myndigheten. Det är en stor del som har kopierats och som vi sett lämnat Naturvårdsverket och landat på en server i USA”, säger han till Dagens Nyheter.

I Naturvårdsverkets it-system finns bland annat sekretessbelagd information, som information från företag om farligt avfall och utsläpp eller uppgifter i Jägarregistret. I dagsläget kan myndigheten inte utesluta att sådan information omfattas av dataintrånget.

Under pågående förundersökning gäller så kallad förundersökningssekretess, konstaterar myndigheten i pressmeddelandet. Det innebär att Naturvårdsverket inte kan lämna ut ytterligare uppgifter om själva dataintrånget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA