Naturvårdsverket drabbat av dataintrång

NATURVÅRDSVERKET2022-10-06
Samtliga it-system på Naturvårdsverket har stängts ned på grund av ett dataintrång. Varken e-post eller e-tjänster fungerar.

Naturvårdsverket skriver i ett meddelande på sin webbplats att det finns en risk för att avbrottet kommer att pågå hela torsdagen och att det beror på ett dataintrång.

Det går inte att nå en medarbetare eller kundtjänsten på e-post eller via växeln, men det kan gå att nå en anställd om man har ett direktnummer, skriver myndigheten.

Enligt Dagens Nyheter upptäcktes dataintrånget på onsdagen, då tekniker märkte att data stulits från myndigheten och skickats till en server utomlands. Då ska samtliga it-system ha stängts ned i förebyggande syfte, enligt tidningen.

”Vi vet att information har tagits ut från myndigheten, men vi vet ännu inte vad”, säger Håkan Svaleryd, avdelningschef på förvaltningsavdelningen till Dagens Nyheter.

De anställda på Naturvårdsverket kan i nuläget inte komma åt andra dokument än dem som är sparade på den egna datorn, skriver tidningen. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.