Allmänna handlingar på drift

SIDA2007-04-20

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Sida, har allvarliga brister i sin dokumenthantering. 7 000 handlingar har inte diarieförts på rätt sätt, uppger Ekot.

Enligt Ekot är en del av förklaringen att Sidas tjänstemän struntat i att registrera allmänna handlingar och låtit dem ligga kvar på skrivbord och i datorer och bokhyllor.

– Det har varit ett bekymmer, ja. Det är ju alltid bekymmersamt om du inom en myndighet inte har fullständig pejl på alla inkommande dokument och var de ligger i organisationen. Du måste ju hela tiden veta det. När du inte har ett system som fullt ut ger dig den kunskapen blir det ett bekymmer, säger Sidas avgående generaldirektör Maria Norrfalk till radion.

Sida skaffade för några år sedan ett elektroniskt system för att hantera handlingar. Därefter har man satsat miljoner kronor på att försöka modifiera och anpassa det till Sidas särskilda behov. Men i fjol sommar brakade systemet samman. Sedan dess har Sida tvingats ta in konsulter för att reda ut problemen och försöker att med hjälp av inhyrd personal arbeta sig igenom och registrera de dokument som fortfarande ligger utanför systemet. Det ska vara klart till midsommar, berättar Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA