Lillian Rathje fick rätt när hon överklagade en tjänstetillsättning.
Bild: Håkan Nordlöf
Lillian Rathje fick rätt när hon överklagade en tjänstetillsättning.

Allt färre får rätt i anställningsärenden

TJÄNSTETILLSÄTTNING2020-02-04
De senaste fem åren har antalet personer som fått rätt när de överklagat en statlig tjänste­tillsättning minskat. 2019 fick fyra personer rätt. Lillian Rathje är en av dem.

Lillian Rathje arbetade tidigare på Lantmäteriet i Jönköping och Falun, men sökte 2018 en tjänst som antikvarie på Länsstyrelsen i Västernorrlands län, eftersom hon har ett hus i Härnösand.

– Jag har hyrt i andra hand i Gränna och i Falun för att kunna arbeta på Lant­mäteriet, att dagpendla var omöjligt.

Hon är filosofie doktor i arkeologi och har tidigare arbetat bland annat som länsantik­varie i Jämtland. Hon har över trettio års er­farenhet av kulturarvs­frågor. När hon såg att den person som fick tjänsten inte hade motsvarande erfarenhet överklagade hon tillsättningen till Statens överklagande­nämnd – och fick rätt.

Efter nämndens beslut erbjöds hon tjänsten. Hon började 4 november.

– Jag är jätteglad förstås. Nu får jag mycket närmare till jobbet. Men jag tycker att det är märkligt att jag inte fick tjänsten på en gång, säger Lillian Rathje.

HR-chefen Elisabeth Edmark Lundgren konstaterar att länsstyrelsen gjort en bedömning i rekryteringsprocessen, medan Statens överklagandenämnd gjort en annan.

– Men vi har respekterat nämndens utslag och anställt personen i fråga.

Hon berättar att det var erfarenhetskravet i annonsen som länsstyrelsen och nämnden hade olika uppfattning om.

– Vi har en omfattande, strukturerad och systematisk rekryteringsprocess. Vi har inte ändrat något i rekryteringsprocessen, men man kan alltid finjustera. Vi har blivit noggrannare med att analysera vad som är ett ska-krav och vad som är meriterande.

Den person som först anställdes har kvar en tjänst på länsstyrelsen. Lillian Rathje har fått en provanställning.

– Det är en rutin vi har, inget specifikt för det här ärendet, säger Elisabeth Edmark Lundgren.

Under 2019 har Statens överklagande­nämnd avgjort anställningsärenden som rör 340 klagande personer. Av dessa 340 ärenden har nämnden bifallit fyra. De myndigheter som fått bakläxa är Läns­styrelsen i Västernorrlands län, Polismyndigheten, Rättsmedicinalverket och Statens institutionsstyrelse.

Nämnden har också återförvisat fyra ärenden till den rekryterande myndigheten. Återförvisningarna innebär att myndigheten måste göra om hela eller delar av anställningsprocessen, förklarar Lisa Green, föredragande jurist på Kammarkollegiet.

– Det handlar ofta om att en sökande inte blivit kallad på intervju, fast den borde ha blivit det. Däremot innebär det inte auto­matiskt att den klagande får rätt, utan utfallet kan bli detsamma igen. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.