Lillian Rathje fick rätt när hon överklagade en tjänstetillsättning.
Bild: Håkan Nordlöf
Lillian Rathje fick rätt när hon överklagade en tjänstetillsättning.

Allt färre får rätt i anställningsärenden

TJÄNSTETILLSÄTTNING2020-02-04

De senaste fem åren har antalet personer som fått rätt när de överklagat en statlig tjänste­tillsättning minskat. 2019 fick fyra personer rätt. Lillian Rathje är en av dem.

Lillian Rathje arbetade tidigare på Lantmäteriet i Jönköping och Falun, men sökte 2018 en tjänst som antikvarie på Länsstyrelsen i Västernorrlands län, eftersom hon har ett hus i Härnösand.

– Jag har hyrt i andra hand i Gränna och i Falun för att kunna arbeta på Lant­mäteriet, att dagpendla var omöjligt.

Hon är filosofie doktor i arkeologi och har tidigare arbetat bland annat som länsantik­varie i Jämtland. Hon har över trettio års er­farenhet av kulturarvs­frågor. När hon såg att den person som fick tjänsten inte hade motsvarande erfarenhet överklagade hon tillsättningen till Statens överklagande­nämnd – och fick rätt.

Efter nämndens beslut erbjöds hon tjänsten. Hon började 4 november.

– Jag är jätteglad förstås. Nu får jag mycket närmare till jobbet. Men jag tycker att det är märkligt att jag inte fick tjänsten på en gång, säger Lillian Rathje.

HR-chefen Elisabeth Edmark Lundgren konstaterar att länsstyrelsen gjort en bedömning i rekryteringsprocessen, medan Statens överklagandenämnd gjort en annan.

– Men vi har respekterat nämndens utslag och anställt personen i fråga.

Hon berättar att det var erfarenhetskravet i annonsen som länsstyrelsen och nämnden hade olika uppfattning om.

– Vi har en omfattande, strukturerad och systematisk rekryteringsprocess. Vi har inte ändrat något i rekryteringsprocessen, men man kan alltid finjustera. Vi har blivit noggrannare med att analysera vad som är ett ska-krav och vad som är meriterande.

Den person som först anställdes har kvar en tjänst på länsstyrelsen. Lillian Rathje har fått en provanställning.

– Det är en rutin vi har, inget specifikt för det här ärendet, säger Elisabeth Edmark Lundgren.

Under 2019 har Statens överklagande­nämnd avgjort anställningsärenden som rör 340 klagande personer. Av dessa 340 ärenden har nämnden bifallit fyra. De myndigheter som fått bakläxa är Läns­styrelsen i Västernorrlands län, Polismyndigheten, Rättsmedicinalverket och Statens institutionsstyrelse.

Nämnden har också återförvisat fyra ärenden till den rekryterande myndigheten. Återförvisningarna innebär att myndigheten måste göra om hela eller delar av anställningsprocessen, förklarar Lisa Green, föredragande jurist på Kammarkollegiet.

– Det handlar ofta om att en sökande inte blivit kallad på intervju, fast den borde ha blivit det. Däremot innebär det inte auto­matiskt att den klagande får rätt, utan utfallet kan bli detsamma igen. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA