Allt fler pensionärer i förtid

PENSIONER2005-04-13

Antalet sjuk- och förtidspensionerade i åldrarna 35-54 år har ökat nästan 50 procent de senaste tio åren. Samtidigt jobbar de som är kvar i arbetskraften efter 50 års ålder allt längre innan de går i pension.

Enmansutredaren Anna Hedborg i socialförsäkringsutredningen har tagit fram statstik över utvecklingen på arbetsmarknaden, och konstaterar att en stor grupp 50- och 60-talister blivit sjuk- eller förtidspensionerade. Flertalet är förlorade ur arbetskraften för all framtid och ska försörjas av sjukförsäkringssystemet fram till ordinarie pensionsålder. Också sjuktalen har ökat för gruppen 35-54 år.

En orsak tror utredarna är den växande alkoholkonsumtionen.

En 35-årig förtidspensionär kan komma att kosta försäkringen fem miljoner kronor. Då är samhällets produktionsförlust oräknad.

Anledningen till att antalet sysselsatta ändå inte fallit är att gruppen över 55 år stannar kvar i arbete längre. Andelen som är kvar i arbete mellan 60 och 64 års ålder har ökat med 25 procent de senaste tio åren. År 2004 var den genomsnittliga pensionsåldern 62,3 år – vilket är en ökning med tio månader sedan 2000.

Män arbetar i genomsnitt ett halvår längre innan pension – men 1980 var den genomsnittliga pensionsåldern bland män 64 år och 1970 66 år.

– Förhoppningsvis är det så att ännu yngre generationer, de som inte upplevt 1990-talet som vuxna, kommer att vara friskare och återgå till högre sysselsättningsgrader. Det är den arbetsmarknad, samhällsekonomi och socialförsäkring som leder dit vi behöver, skriver Anna Hedborg och utredningssekreteraren Hans Olsson i en debattartikel i DN.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA