Almega kräver nollavtal

AVTAL2010-09-03

Arbetsgivarna i Bransch kommunikation inom Almega, där Posten ingår, vill inte ha några löneökningar i det centrala avtalet. STs svar är att lönerna ska följa den övriga arbetsmarknaden och att varje individ ska garanteras en höjning.

Parterna på området Bransch kommunikation växlade på fredagen sina yrkanden inför kommande avtalsförhandlingar. I branschen ingår bland andra Posten, Svedavia, Sweroad och flera andra statliga bolag.

Arbetsgivarna varnar i sitt yrkande för höga kostnadsnivåer och hävdar att den så kallade LO-plattformen inte kan tas som utgångspunkt i förhandlingarna.

Plattformen är de gemensamma krav som LO-förbunden ställde i våras, bland annat om löneökningar på 2,6 procent i ett ettårigt avtal. Almega vill inte skriva in några siffror alls i det centrala avtalet. I stället sägs att ”eventuella löneökningar” ska göras på lokal nivå.

ST kräver å sin sida centrala löneökningar i nivå med arbetsmarknaden i övrigt, samt individgarantier. Andra yrkanden gäller åtgärder mot dold övertid, sänkt tak för övertid, föräldralön med 90 procent av månadslönen under sex månader samt rätt till betald ledighet för läkarbesök och vård av anhörig.

ST kräver också att anlitandet av bemanningsföretag ska begränsas och att all tid som ställs till arbetsgivarens förfogande – exempelvis resor – ska likställas med arbetstid. Vidare vill ST att de anställdas behov av att kunna förena arbete och privatliv ska vägas in vid förläggningen av arbetstiden.

Även Seko har lämnat avtalsyrkanden för området. Förbundet har samma krav som ST i fråga om bemanningsföretag och rätt till heltid, och har preciserat lönekravet till lägst 2,6 procent i ett ettårigt avtal.

Förhandlingarna mellan ST och Almega inleds 8 september.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA