Ambassader utreder mutmisstankar

UD2017-05-24
Mutor i samband med utfärdandet av uppehållstillstånd kan ha förekommit på svenska ambassader. Utrikesdepartementet och Migrationsverket har fått tips som rör ambassaderna i Khartoum, Ankara och Amman, uppger Ekot.

I våras ska en kvinna som stod i kö vid Ammans ambassad för att ansöka om återförening med sin familj i Sverige ha blivit uppringd av en person som sade sig jobba på Migrationsverket. Kvinnan blev uppmanad att betala runt 100 000 kronor för att gå före i kön, enligt Ekot.

Nu har Migrationsverket och Utrikesdepartementet fått in fler tips om liknande händelser på ambassaderna i Ankara och Khartoum, uppger Ekot. Khartoums ambassadör Hans Henric Lundqvist bekräftar att en internutredning har startats. ”Självklart så ser vi allvarligt på den här typen av uppgifter som skulle kunna förekomma”, säger han till Ekot.

Fallet med kvinnan i Amman är överlämnat till Polisen. "Genom att det görs en polisanmälan är min förhoppning att vi kan få fram mer av vad det är som har skett", säger Erik Ullenhag, ambassadör i Amman till Ekot. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.