Tidigare ambassadanställd misstänkt för visumstöld

KORRUPTION2017-06-09
En tidigare anställd tjänsteman på en ambassad i Asien utreds för stöld av 200 försvunna visum, uppger SVT. Tjänstemannen togs inte ur tjänst förrän hans tjänstgöringstid på ambassaden var avslutad.

Våren 2016 började Migrationsverket att utreda uppgifter om felaktiga viseringsbeslut vid en svensk ambassad i Asien. Men myndigheten informerade inte mannens arbetsgivare om sina misstankar. Som tjänsteman vid den svenska ambassaden var han anställd av utrikesdepartementet, UD. Därför fick han också arbeta kvar till 31 augusti 2016, under den tid han var förordnad. Enligt SVT försvann 200 viseringsmärken som Migrationsverket försett ambassaden med under den perioden.

Migrationsverkets utredning kom redan i juli 2016 fram till att tjänstemannen både ”åsidosatt sina skyldigheter” och ”gjort otillåtna avsteg från gällande praxis”. Enligt SVTs uppgifter hade han accepterat uppenbart falska dokument och ändrat en underlydandes korrekta avslag till ett felaktigt bifall.   

Under tjänstemannens tid på ambassaden försvann 200 viseringsmärken. De skickades till ambassaden i buntar om 100 vid två olika tillfällen. Den första i mars, den andra 31 augusti, vilket alltså blev tjänstemannens sista arbetsdag.  

På SVTs fråga till Migrationsverket varför tjänstemannen inte togs ur tjänst under den första utredningen, svarar regionchefen Magnus Rodin att den misstänkte var utlånad till UD när han tjänstgjorde på ambassaden. Först sedan han kommit hem till Sverige togs han ur tjänst, och blev senare polisanmäld och avskedad av Migrationsverket.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.