Tidigare ambassadanställd utreds av Ekobrottsmyndigheten

MIGRATION2019-04-12
En tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.

Den misstänkte mannen ska ha kommit i kontakt med de afghanska medborgarna under en tid som anställd vid utrikesdepartementet, då han arbetat på en svensk ambassad. Med hjälp av falska dokument och påhittade uppdrag och inbjudningar har mannen enligt SVTs uppgifter möjliggjort professionell människosmuggling.

”Han har haft en arbetsledande ställning, han har haft stor erfarenhet i det här arbetet och det är ett stort antal viseringar. Och det har ju också lett till att de här personerna inte har återvänt till sitt hemland, en del av dem i alla fall. Jag tycker att det är allvarligt”, kommenterar kammaråklagare Arne Fors vid Ekobrottsmyndigheten till SVT.

Ekobrottsmyndighetens utredning har inte kunnat klarlägga vilka motiv mannen haft för att hjälpa de aghanska medborgarna att få visum till Sverige. Finansiella utredningar som gjorts har inte visat på att han gjort det av ekonomiska skäl, uppger Arne Fors. Mannen släpptes senare på torsdagen efter förhör, men misstankarna mot honom kvarstår och förundersökningen fortsätter, uppger SVT.

Mannen anställdes vid Migrationsverket under 2000-talet. Han avskedades 2017 på grund av de händelser som nu utreds. Mannen själv nekar till anklagelserna om brott och tjänstefel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.