Dagsböter för 61 fall av tjänstefel

REGERINGSKANSLIET2021-03-16

Den tidigare tjänsteman vid Migrationsverket och utrikesdepartementet, UD, som åtalats för att ha beviljat ett stort antal felaktiga visum döms av Attunda tingsrätt till dagsböter för 61 fall av tjänstefel.

Tjänstemannen arbetade vid Sveriges ambassad i Pakistan under den tid de felaktiga visumen utfärdades. Han var då utlånad av Migrationsverket till UD. Enligt åklagaren hade han i 121 fall felaktigt utfärdat visum till afghanska medborgare med hjälp av falska dokument, påhittade uppdrag och därmed möjliggjort människosmuggling.

Misstankarna om människosmuggling ledde inte till åtal, men mannen åtalades förra året för grovt tjänstefel. I sin dom frikänner tingsrätten mannen från anklagelserna om grovt tjänstefel men anser att han i 61 fall gjort sig skyldig till tjänstefel av normalgraden. Påföljden stannar vid villkorlig dom och 80 dagsböter, uppger SVT.

Tingsrätten anser enligt SVT att de brott mannen döms för normalt skulle haft ett straffvärde på sex månaders fängelse, men rätten tar hänsyn till att mannen förlorat sitt jobb, med begränsade möjligheter att skaffa ett nytt likvärdigt arbete, samt att polisutredningen tagit lång tid. Mannen har tidigare avskedats från sin anställning vid Migrationsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA