Ambassadörer hoppar av

TILLVÄXTVERKET2012-08-07

Det räcker inte att ge generaldirektören sparken. Det behövs ett fungerande kontrollsystem som förhindrar upprepning. Det anser Jeanette Bohman, en av Tillväxtverkets ambassadörer.

Tillväxtverket har arbetat med ambassadörer för kvinnors företagande. Ett av målen har varit att knyta kontakter mellan företagare och skolan. Cirka 880 kvinnor har fungerat som ambassadörer för Tillväxtverket, men den senaste veckan har kritiken från flera av dem varit hård.

Jeanette Bohman i Skivarp driver ett gästgiveri. Hon tycker att en förflyttning till regeringskansliet är en otillräcklig påföljd för Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet:

”Hade det kommit fram att jag systematiskt bokför fel för att återfå mer moms hade jag hamnat någon helt annanstans än på näringsdepartementet. Gör vi inte rätt för oss får vi höga böter och till och med fängelsestraff. Det tycker jag borde gälla för samtliga människor”, säger hon till Sydsvenskan.

Ewa Wallmark från Åseda är en annan av ambassadörerna. Hon har bestämt sig för att lämna uppdraget efter de senaste turerna.

”Tillväxtverket kan ingen vara stolt över, säg upp GD och gå igenom vad som ska göras och om det blir fler ambassadörer se till att de får arvode och reseersättning!”, skriver hon på Tillväxtverkets blogg för ambassadörerna.

”Jag kan, och vill inte, bli förknippad med Tillväxtverket. Jag kan, och vill inte, stå framför ungdomar och representera en sådan organisation. Jag skäms å era vägnar”, skriver författaren och föreläsaren Christina Stielli och lämnar sitt uppdrag.

Andra ambassadörer uttrycker kritik, men förklarar ändå att de vill fortsätta med sitt obetalda uppdrag, därför att uppgifterna är viktiga.

Jeanette Bohman i Skivarp har inte bestämt sig för om hon ska fortsätta eller hoppa av:

”Det måste finnas ett kontrollsystem som tar vid och säger att det här är inte okej. Jag vill att det händer något på den sidan innan jag kan säga att jag fortsätter med mitt ambassadörskap”, säger hon till Sydsvenskan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA