Stiftelse festade för miljoner

FORSKNING2012-08-14
Stiftelsen för strategisk forskning har använt flera miljoner kronor avsedda för forskning till fester. Festfixaren Micael Bindefeld har de senaste åren fått ut 9,3 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.

Stiftelsen för strategisk forskning har 14 anställda och nio miljarder kronor i kapital. Uppdraget är att stödja svensk forskning kring medicin, teknik och naturvetenskap och kapitalet kommer från de tidigare löntagarfonderna. Stiftelsens 15 års-fest för ett par år sedan kostade över tre miljoner kronor och kostnaderna bok­fördes som forskningsbidrag, uppger Dagens Nyheter, DN.

Genom åren har stiftelsen satsat åtskilliga miljoner kronor på PR-projekt och fester. I januari 2009 träffade stiftelsen ett avtal med den kände festfixaren Micael Bindefeld. Avtalet föregicks inte av någon upphandling och har aldrig diarieförts. Men månatliga utbetalningar har därefter gjorts till Micael Bindefeld om sammanlagt drygt nio miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.