Amerikansk student får tillbaka studieavgift

HÖGSKOLAN2018-04-18

Mälardalens högskola tvingas betala tillbaka två tredjedelar av studieavgiften till en amerikansk student, därför att utbildningen hon gick inte höll måttet. Det har Högsta domstolen, HD, beslutat.

HD har avgjort en tvist mellan Mälardalens högskola och en amerikansk medborgare som läst på högskolan och betalat studieavgift för utbildningen. Studenten valde efter några terminer att avsluta sina studier på ett treårigt kandidatprogram hösten 2013. Hon begärde att högskolan skulle betala tillbaka studieavgiften, eftersom hon ansåg att utbildningen var av bristande kvalitet.

När Mälardalens högskola nekade återbetalning stämde hon högskolan genom Centrum för rättvisa. Nu har HD slutligt fastslagit att studenten har rätt att få tillbaka två tredjedelar av studieavgiften. Högskolan ska nu betala tillbaka 114 000 kronor till studenten.

Genom sitt juridiska ombud hävdade studenten att det hade uppkommit ett civilrättsligt avtal mellan henne och högskolan. Enligt henne hade högskolan brutit mot avtalet genom att det funnits brister i utbildningens kvalitet. Högskolan var därför, enligt henne, skyldig att betala tillbaka studieavgiften.

Högskolan motsatte sig kravet, och hävdade att det inte går att tillämpa civilrättsliga regler.

Nu konstaterar HD att delar av förhållandet mellan en högskola och en student styrs av offentligrättsliga regler. Men när det gäller högskolans ansvar för utbildningens kvalitet finner domstolen att det mellan studenten och högskolan har funnits ett avtal. Vidare anser domstolen att det, mot bakgrund att Universitetskanslersämbetets underkänt den aktuella utbildningen, är bevisat att det har funnits betydande kvalitetsbrister i utbildningsprogrammet.

”Domen klargör att betalande utländska studenter inte bara har skyldigheter gentemot högskolan utan också rättigheter. Det är rätt och rimligt att en högskola som tagit betalt för en undermålig utbildning kan bli återbetalningsskyldig”, kommenterar Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA