Missnöjd student får pengar tillbaka

HÖGSKOLAN2017-04-07
En utländsk student vid Mälardalens högskola har rätt att få tillbaka hälften av sin studieavgift därför att utbildningen inte höll måttet. Det kommer Svea hovrätt fram till i en dom.

Svea hovrätt har avgjort ett mål mellan en student och Mälardalens högskola. Den amerikanske studenten antogs 2011 till en utbildning i matematik vid Mälardalens högskola. Som medborgare i ett land utanför EES-området och Schweiz måste hon enligt högskolelagen betala studieavgifter för att få gå utbildningen. Två år senare avbröt hon studierna och begärde att få tillbaka sina studieavgifter, eftersom utbildningen inte höll utlovad kvalitet.

Trots att Universitetskanslersämbetet i en utvärdering konstaterat att Mälardalens högskolas utbildning i matematik inte nådde upp till högskolelagens krav på hög kvalitet vägrade högskolan att betala tillbaka några pengar. Studenten stämde med juridiskt stöd från Centrum för rättvisa Mälardalens högskola inför tingsrätten.

Västmanlands tingsrätt beslutade att studenten hade rätt till återbetalning, därför att utbildningen inte motsvarat högskolelagens krav. Högskolan överklagade till hovrätten som nu fastslagit tingsrättens dom. Enligt domen är studieavgiften att se som en del av ett privaträttsligt avtal. Därför ska vanliga avtalsprinciper om bland annat prisavdrag tillämpas. Hovrätten har i sin dom kommit fram till att halva studieavgiften ska återbetalas. Studenten har sammanlagt betalat drygt 180 000 kronor för de fyra terminer hon följt utbildningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.