Ams får 285 miljoner mindre

JOBBEN2006-12-15

Anslaget till arbetsmarknadspolitiska program dras ner med ytterligare 285 miljoner kronor nästa år. Det beslutade riksdagens arbetsmarknadsutskott på torsdagskvällen.

I regeringens budgetförslag för 2007 anslogs drygt tre och en halv miljard kronor till inköp av arbetsmarknadsutbildning och övriga kostnader. Under 2006 beräknas kostnaderna för arbetsmarknadsutbildningen till nästan fem och en halv miljard.

Nu kapar alltså arbetsmarknadsutskottet ytterligare 285 miljoner kronor på anslaget till Ams för att finansiera att a-kasseersättningen sänks vid en senare tidpunkt. Utskottet föreslog tidigare i veckan att sänkningen av ersättningsnivåerna skulle skjutas från den 1 januari till den 5 mars för att a-kassorna ska få mer tid på sig att genomföra förändringen.

Catharina Elmsäter-Svärd, moderat ordförande i arbetsmarknadsutskottet, sa efter beslutet till Dagens eko, att förslaget i praktiken knappast kommer att leda till att Ams köper in mindre arbetsmarknadsutbildning:

– Regeringen ska vidta åtgärder så att man inte behöver minska på de arbetsmarknadspolitiska programmen eller andra viktiga insatser.

Vänsterpartiets Josefin Brink var mycket kritisk efter utskottets sammanträde. Vänsterpartiet vill anslå två miljarder kronor mer till arbetsmarknadsutbildningar än den borgerliga majortieten:

– Det här visar att regeringen är ett gäng siffernissar som fullständigt skiter i hur folk har det. Självklart kommer det här att leda till att fler blir öppet arbetslösa och att färre kommer att få arbetsmarknadsutbildning, sa hon till Dagens eko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA